Премијера Нушићеве комедије „Власт и сабрана недела“ 17. новембра на Сцени „Раша Плаовић“

Премијера Нушићеве комедије „Власт и сабрана недела“ 17. новембра на Сцени „Раша Плаовић“

16/11/2021 Off By BERB

Фото: Народно позориште у Београду

 

Комедија „Власт“ (и сабрана недела), заснована на поменутом, недовршеном Нушићевом комаду и деловима из још неколико његових комедија које обрађују тај феномен,  у адаптацији и режији Милана Нешковића, биће премијерно изведена 17. новембра (20,00) на Сцени „Раша Плаовић“.

 

 

 

После тачно 57. година, када је последњи пут играна у Народном позоришту, Нушићева „Власт“ поново се, дакле, враћа тамо где је и праизведена 26. јануара 1939. године.

Биће то, под овим кровом, четврта поставка те комедије коју је славни српски комедиограф почео да пише 1937. године, али је није завршио, јер је у међувремену преминуо.

Нушић се у „Власти“ добрано насмејао над неманима каријеризма, корупције, лоповлука, шићарџијства, славољубља… желећи да укаже на опште проблеме у функционисању и доживљају власти у тадашњој држави (радња се одвија за време владавине династије Обреновић).

Заплет базиран на фамилији којој се „посрећило“ да јој зет буде изабран за министра, отвара Пандорину кутију острашћених жеља и амбиција; што је мања заслуга, то је јача неутољива сила личне користи и протекције…

„У овој представи шесторо глумаца играће око тридесет ликова те се нећемо бавити истицањем ичега другога до феномена власти како и доликује обради једне тако битне теме са напоменом да се ни једног тренутка не бавимо дневном политиком, не из страха од наше власти него управо супротно, из немања плодног материјала за комедију“, каже редитељ Нешковић.

„Kао што је Нушић у многим својим комадима обрађивао тему власти из различитог аспеката, тако сам и ја само узимао делове његових комедија које обрађују тај феномен и играо се додељивајући реплике из различитих ситуација новим ликовима… Ја дубоко верујем да добри комади немају поруке него постављају питања, а ово је добар комад. Ово је много више од памфлетског позоришног комада који нам нешто поручује са сцене. Ако је то довољно за позориште, онда сваки митинг који се одвија у позориштима све чешће и чешће можемо назвати представом. Нушићева Власт скрива много дубља питања везана за начин функционисања једне породице која се на овај или онај начин приближила власти и прати (бар наша представа, јер не знамо куда би Нушић одвео) њен успех или суноврат. Знајући да су све породице на власти срећне, а све срећне породице су исте, те ето основе и за хумор без кога више не можемо да се боримо ни са животом, а ни са влашћу“, нагласио је Милан Нешковић у интервјуу за програм представе „Власт“ (и сабрана недела).

Драматург Тијана Грумић наглашава да Нушић и у „Власти“, као и многим комедијама пре ње, „поново анализира комички театрализоване представнике власти и малограђане који за влашћу жуде“.

„Међутим, како каже Јосип Кулунџић, Нушић не разоткрива порок на сцени са тенденцијом његовог критиковања. Кад се порочан човек сам разоткрива или кад један разоткрива другог, онда је становиште са кога се то чини редовно аморално, без осећања за негативност порока. Живи пулс Нушићеве сцене не бије са сукоба добра и зла, него са трења зла са злим. Вођени тиме, а користећи се лицима из других Нушићевих комада која припадају истом тематско-мотивском корпусу власти, односно политике, трудили смо се да анализирамо на које све начине људи бивају измењени и изобличени због додира са влашћу. Од времена када је Власт написана па до данас, променило се много тога. Међутим, суштина врло често остаје иста, па се тако у позоришту већ годинама уз Нушића не смејемо само онима који су били ту пре нас, већ углавном својим савременицима и понекад себи самима“, сматра Тијана Грумић.

У подели су Александар Срећковић (Арса), Иван Босиљчић (Светозар), Никола Ракочевић (Милоје), Димитрије Динић (Павле), Вања Ејдус (Мара) и Зорана Бећић Ђорђевић (Рина).

Нешковић је урадио и избор музике, као и видео рад у сарадњи са агенцијом „Супер Дот“, костимограф је Марина Меденица Вукасовић, сценограф Андреја Рондовић, лутке је израдила Марија Тавчар, док је за сценски говор била задужена Љиљана Мркић Поповић.

Прва реприза биће одржана 18. новембра.