Одрживо рударство кључно за привредни развој и здравље животне средине

Одрживо рударство кључно за привредни развој и здравље животне средине

16/11/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је на 11. међународној конференцији о минералним ресурсима Србије да се о рударском сектору није довољно говорило, иако је то једна од важних области за развој и будућност.

 

 

Она је истакла да је Србија богата минералним сировинама које су критичне у процесу енергетске транзиције и без којих није могућ развој привреде у свету.

„Урадили смо много у претходних годину дана, пре свега када је измена законодавног оквира у питању, а то је први корак ка енергетској транзицији у коју смо закорачили, можда нешто касније него друге државе, али имамо јасан циљ и визију, а то је да спроведемо транзицију и да имамо одрживо, зелено рударство и да уједно чувамо здравље животне средине. Такође, циљ је да у наредним годинама и деценијама обезбедимо довољно енергије, да останемо енергетски безбедни, како бисмо могли да планирамо даљи привредни раст и развој“, рекла је Михајловићева.

 

Она је рекла да је поред измене Закона о рударству и геолошким истраживањима, Министарство дефинисало инвестициони план.

„Морамо да будемо у возу борбе против климатских промена и да будемо део глобалног процеса енергетске транзиције и зелене агенде, без обзира на отпоре који постоје на свим нивоима. Вредност оверених резерви минералних сировина у нашој земљи је 250 милијарди евра, и то није само литијум, већ и бакар, злато и друге критичне сировине без којих нема зелене агенде и енергетске транзиције. Да ли ћемо и на који начин експлоатисати литијум или неке друге сировине зависи од државе, која је дефинисала законе, али и од грађана који прво треба да буду информисани о свему, а онда и да буду свесни значаја модерног, одрживог рударства које се развија само уз све стандарде заштите животне средине. Критичне сировине данас су једнаке нафти, потражња ће бити све већа, а наша дужност је да знамо којим количинама располажемо, да истражимо и, ако се одлучимо за експлоатацију, то буде једино у оквиру свих стандарда заштите здравља животне средине“, рекла је она.

 

 

Михајловићева је рекла да предстоје велики изазови, али и могућности, и да је неопходно да се донесу одлуке, упркос свим неаргументованим нападима и политизацији, јер ће одлуке које се данас донесу утицати на генерације испред нас.