VUČIĆ: SADA IMAMO NOVACA I KREDITI NAM VIŠE NISU NEOPHODNI

VUČIĆ: SADA IMAMO NOVACA I KREDITI NAM VIŠE NISU NEOPHODNI

28/05/2015 Off By
22980_vuco_f
Ranka Čičak

SAVEZNI ministar za razvoj Republike Nemačke dr Gert Miler posetio je danas Beograd povodom 15 godina bilateralne sradnje njegove zemlje sa Srbijom. Posetio je pogone Boša i Omladinski centar za Rome. Posle sastanka sa ministrima i premijerom Srbije, na konferenciji za novinare u Vladi potvrdio je da Nemačka za srpske projekte izdvaja ove godine 75,5 miliona evra.Tako će podstaći rad malih i srednjih preduzeća i dati svoj doprinos poboljšanju života u Srbiji.

Predsednik Vlade Vučić zahvalio je nemačkoj Vladi na podršci i rekao da ova zemlja spada u najveće investitore u našoj zemlji. Robna razmena Nemačke i Srbije je 3 milijarde i 183 miliona evra godišnje, a ove će godine biti i veća:
– Mi bi uspehe u stabilizaciji privrede teško postigli bez prijateljske pomoći Nemačke. Danas, kada smo finansijski stabilniji, više nam nije neophodna novčana pomoć, već nemačko znanje.
Gospodin Miler rekao je Vučiću pred srpskim i nemačkim novinarima da treba da bude ponosan uspesima u privrednoj reformi:
– Ostvariti budžetski deficit manji od 3 posto, pa to je san mnogih evropskih zemalja, pa i Nemačke. Vi danas više zarađujete nego što trošite, upravo onako kako je naša zemlja uspela posle mnogo godina napora. Sarađivati sa Srbijom je zdravo i korisno. Doneli ste nove zakone, skratili vreme čekanja na dozvole za gradnju i tako zainteresovali još više nemačke investitore. Danas ovde radi 370 nemačkih preduzeća i zapošljava oko 26 hiljada vaših radnika. Ako uspete da skratite investiciona čekanja na 28 dana, kako ste obećali, ja vam odmah dovodim još 600 investitora.
Miler je nabrojao moguće zajedničke akcije Srbije i Nemačke. Jedna od njih je saradnja na pitanjima migranata:
– Azilanti su nam najveći problem. Najviše dolazi Roma, a samo 1 posto ima šanse da dobije azil. Ostali moraju da se vrate i tu nam je potrebna vaša pomoć.
Na pitanje nemačkih novinara Vučiću zašto Romi u Srbiji nemaju veći standard, on je odgovorio da i oni sami to treba da žele:
– Eto, u protekloj nedelji podelili smo Romima još 12 ključeva novih stanova. A znate šta se desilo sa stanovima koje smo već dali? Za desetak dana oni su promenili vlasnike, a Romi kojji su ih prodali vratili su se u svoje stare kućice. Zato baš od Nemaca želim da naučimo kako da rešimo problem Roma.
Novinare je zanimalo da li se Vučić plaši prevelikog uticaja Rusije na Srbiju. Rekao je da je Srbija u prijateljskim odnosima s Rusijom, ali je njen strateški put EU. Zato joj je glavni cilj otvaranje poglavlja i što brža integracija s Evropokm.
Srpski novinari su pitali kako da shvate Vučićevu izjavu o diverzifikaciji u nabavci gasa. On je rekao da treba u svakom slučaju proširiti mogućnosti nabavke gasa:
– Dve hiljade devetnaeste, kada Rusija zavrne slavine gasa preko Ukrajine, pitam vas, odakle da uzmemo gas? Nama je 400 miliona kubnih metara malo. Zato ćemo se svakom, pa i Americi obratiti za pomoć. Moj je posao da brinem o Srbiji i njenim građanima.
Pola sata posle konferencije za medije u Vladi, Aleksandar Vučić se sa svojim gostima pojavio na Beogradskim dijalozima u Gradskoj Skupštini, koje organizuje Forum Srbija – Nemačka, u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost.
Vučić je ovde ponovio zahvalnost Nemačkoj na podršci:
– Zapamtio sam dve sugestije sa mog sastanka sa kancelarkom Merkel. Prva je bila da treba da očuvamo regionalnu stabilnost. U tome smo uspeli.
– Druga je bila kritika našeg nepristajanja na ozbiljnije privredne reforme. Zato smo i ušli u ozbiljne i teške reforme i u tome uspeli. Sada imamo novaca i krediti nam više nisu neophodni. Možda ćemo uzimati po 1 miliardu godišnje. Konačno ćemo sopstvenim novcem ići u veće investicije, dovršiti infrastrukturu.Upravo ćemo tako napraviti Srpsku kuću i dovršiti Koridor 11. To je prvi put u srpskoj istoriji da se putevi finansiraju samostalno.
Miler je rekao da je napravljen ogroman napredak u Srbiji od bombardovanja do danas:
– U ovom trenutku ne postoji ni jedna zemlja u Evropi koja je napravila toliki napredak. Srbija je na 35. mestu uspešnih zemalja u Evropi i postala je uzor u Nemačkoj. Ona je važna i za stabilnost regiona, jer je najmnogoljudnija. Vaša Vlada uspela je u uspostavljanju prijateljskih odnosa sa susedima. <


DANAS

gerdALEKSANDAR VUČIĆ: BEZ NEMAČKE TEŠKO DA BI USPELI

        Ranka Čičak MIR i saradnja sa susedima na Balkanu su preduslov za razvoj, izjavio

 

 

jNKO 275VESELINOVIĆ NAPUSTIO SDS BORISA TADIĆA

ZAMENIK šefa poslaničke grupe SDS Janko Veselinović saopštio je danas da napušta tu partiju, jer

 

 

aleksandar-vucic-penzioneri-1VUČIĆ NA SAJMU ZA TREĆE DOBA: VI STE BEZ IKAKVE REZERVE UMELI DA PODRŽITE MERE REFORME

  Ranka Čičak   PREDSEDNIK Vlade Srbije, Aleksandar Vučić svečano je danas otvgorio Sajam za treće doba Kombank

 

 rasim-ljajic-1374528501-342879RASIM LJAJIĆ: NE DIZATI TENZIJE O ŠEŠELJU

Ranka Čičak PREDSEDNIK Nacionalngo saveta za sradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić poručio je danas da ne treba