Srbija nastavlja da insistira na zaštiti svetske kulturne baštine

Srbija nastavlja da insistira na zaštiti svetske kulturne baštine

12/11/2021 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije/Foto: FoNet

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Parizu da je Srbija ponosna na nasleđe Uneska i da će nastaviti da insistira na zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine kroz njegovu listu ugrožene svetske baštine, jer je to ključno za zaštitu baštine same Srbije, posebno Kosova i Metohije.

Brnabić je na svečanosti povodom obeležavanja 75-godišnjice Uneska istakla da Srbija jeste i ostaće dosledna promovisanju depolitizacije ove agencije UN, kao i da ostaje posvećena povezivanju zemalja članica UN kroz angažman mlađih generacija.

Nadamo se da ćemo do obeležavanja 100-godišnjice Uneska imati još više toga na čemu možemo da budemo zahvalni kao prijatelji i partneri, poručila je premijerka.

Ona je izrazila nadu da će stalna predstavnica Srbije pri Unesko, ambasadorka Tamara Rastovac Siamašvili, biti izabrana za predsedavajuću Izvršnom savetu Uneska, kako bi u naredne dve godine nastavila da se zalaže za unapređenje saradnje u oblasti obrazovanja, kulture i nauke.

Smatramo našu zemlju jednim od najhrabrijih promotera načela poštovanja nacionalnog suvereniteta, nemešanja u unutrašnje stvari država, a posebno promovisanja solidarnosti i jednakosti između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju, istakla je Brnabić.

Ona je ukazala na to da je Unesko bio među retkim organizacijama koje su brzo pronašle inovativne načine da održe rad na poboljšanju saradnje, pridržavajući se svih principa međunarodnog prava, sadržanih u Povelji UN i Ustavu Uneska, kojima je Srbija duboko posvećena.

Premijerka se osvrnula i na održavanje skupa Pokreta nesvrstanih u Beogradu, navodeći da joj je drago što vidi mnogo prijatelja na ovoj svečanosti, od kojih su mnogi prisustvovali obeležavanju 60-godišnjice Pokreta nesvrstanih u Beogradu, koji je dodatno promovisao multilateralizam i uzajamno razumevanja i podršku u teškim okolnostima.

Predsednica Vlade je podsetila i na ciljeve zbog kojih je Unesko osnovan i ocenila da bi članice ove organizacije sada, više nego ikada ranije, trebalo da se posvete jačanju dijaloga između kultura i država kako bi se izgradilo mirnije i održivije globalno društvo.

Ona je dodala i da se Unesko, u vreme kada Kovid-19 menja živote ljudi, prilagodio ovim okolnostima.

Organizacija je nastavila svoj posvećen i važan rad, povezujući države članice UN u oblastima obrazovanja, kulture i nauke. I pravac, i vođstvo generalne direktorke Odri Azule dali su poseban doprinos organizaciji, poručila je Brnabić.