Sastanak sa predstavnicima kineske građevinske kompanije “Power Construction Corporation of China Limited”

Sastanak sa predstavnicima kineske građevinske kompanije “Power Construction Corporation of China Limited”

12/11/2021 Off By BERB

Izvor: predsednik.rs/Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima kineske građevinske kompanije Power Construction Corporation of China Limited. Nakon sastanka potpisan je Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji pristupne saobraćajnice Gornji Milanovac – petlja Takovo, kao i Okvirni sporazum o realizaciji projekata izgradnje obilaznica oko Požege, Užica, Loznice i tunela ispod prevoja Kadinjača. Ugovor i sporazum potpisali su predstavnici Vlade Republike Srbije, Javnog preduzeća Putevi Srbije i kompanije Power Construction Corporation of China Limited

 

 

Predsednik Vučić je rekao da ovi ugovori znače brigu o ljudima u Užicu, Loznici, Požegi i Gornjem Milanovcu, mnogo manje zagađenosti, ali i da će država prvi put izdvojiti tako veliki novac za građane u ovim opštinama i gradovima i za rešavanje njihovih saobraćajnih problema. On je dodao da bi obilaznica oko Gornjeg Milanovca trebalo da bude završena 2023. godine, a u prvom kvartalu 2024. godine i obilaznice oko Užica, Požege i Loznice, dok će do 2025. godine da se završi tunel ispod Kadinjače, jer je to veliki i komplikovan projekat, od presudnog značaja za zapadnu Srbiju.

 

Predsednik Vučić je naglasio da ovi projekti pokazuju koliko država brine i o građanima van Beograda, Novog Sada i drugih velikih gradova.
“Čovek koji premeće planine počinje sa premetanjem kamenčića, kaže drevna kineska poslovica. Mi smo kamen po kamen krenuli da gradimo našu Srbiju i da napredujemo, čini mi se, i brže nego što smo sami očekivali i nadali se pre nekoliko godina”, istakao je predsednik Vučić i najavio da će uskoro biti potpisan i komercijalni ugovor za gradnju obilaznice oko Kragujevca, kao i da bi za nekoliko nedelje mogla da bude završena i otvorena deonica auto-puta Miloš Veliki od Preljine do Pakovraće, u dužini od 11 kilometara.
Ambasadorka NR Kine Čen Bo čestitala je svima na potpisivanju ugovora.
„Zahvalila bih predsedniku Vučiću što uvek pridaje veliku pažnju saradnji Kine i Srbije. Ovi putevi imaju veliki značaj za lokalni ekonomski razvoj“, ocenila je kineska ambasadorka.