PETNAESTI KONGRES SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE

PETNAESTI KONGRES SAMOSTALNIH SINDIKATA SRBIJE

28/05/2015 Off By

Ranka Čičak

kongresPRAVO sa aerodroma , pošto se vratio iz Tirane u Beograd, predsednik srpske Vlade, Aleksandar Vučić, požurio je pred radnike, na Petnaesti kongres samostalnih sindikata Srbije. U trenutku kada je ušao u veliku salu Doma sindikata, za govornicom je bio predsednik Unije poslodavaca, Nebojša Atanacković, koga su radnici izviždali. Atanacković je zvižduke primio s osmehom i rekao da je tako i zaslužio.

U trenutku kada se na vratima dvorane pojavio Vučić, čuo se aplauz. On se izvinio što je zakasnio jer su ga nešto duže zadržali u Tirani:
– Vi znate da ja ne volim nikome da se ulizujem. Ali, želim da se zahvalim vama i vašim predstavnicima koji su sve vreme, pa čak i kada nismo mislili isto, uvek poštovali državu, razumeli šta su njeni problemi. Odgovorno ste se ponašali i hvala vam. Beskrajno vam hvala na tome zato što ste pokazali da i u teškim trenucima znate šta je ono što je najvažnije za zemlju, šta su realne mogućnosti države. Mi smo se uhvatili u koštac sa bezbroj nagomilanih problema. Kada smo krenuli u mere fiskalne konsolidacije, mnogi su bili očajni. Nisu očekivali da ćemo izaći iz krize. U Srbiji već decenijama govore parole na kojima je pisalo o krizi. Nikada nam nije bilo dobro. A bilo je razlika. Nekada je bilo dobro, nekada gore…
U tom času čuo se onovo aplauz, a kroz dvoranu su razvili dve ogromne plakate, na kojima je pisalo – Vučiću, Treća Srbija, koja upravlja JKP Informatika Novi Sad, krije se iza vas. Ne budite njihov paravan. Dajemo crveni karton JKP Informatika jer je otpustila 19 radnika.
Vučić se snašao i nije dozvolio da odmah uklone transparent:.
Pustite, neka ljudi vide. A samo da vam odgovorim – nisam paravan ničiji. Ali, ne mogu sve da vidim i sve da rešim. Teško mi je i ne mogu, ali ću i vama dokazati da nisam paravan. Dragi prijatelji, već u narednih 15 dana dobićete odgovor.
Opet se dvorana prolomila aplauzom. Zatim je premijer dao neke dobre podatke:
– U maju mesecu, za koji smo očekivali da nam bude pokazatelj za celu godinu, podaci uspeha su bolji od predviđanih. Predviđali smo 19 ipo, a deficit neće preći 7 ipo milijardi. To je novih 11 ipo milijardi ušteđenog novca. Nešto više dobijenog na prihodnoj strani, nešto manje na rashodnoj.To znači da ćemo imati zaključno sa 31 majem imati deficit na nivou od 26 milijardi dinara,a sa MMF je planifano 96 milijardi dinara.
Taj rezultat su postigli građani Srbije svojom voljom i marljivošću i strpljenjem. Sačuvali ste stabilnost. Neke države su imale bolje perspektive od nas, ali su urušavali sopstvenu stabilnost. Tako su izgubile ekonomske šanse. Naše se šanse povćavaju, a njihove padaju. Zato sam vam zahvalan. Proces kolektivnog pregovaranja Vlada je uvek podržavala i sve ono što je do nas, mi smo završili. Uspeli smo da sarađujemo sa Savezom samostalnih sindikata Srbije i po pitanju Železare i oko štrajka prosvetnih radnika i mnogih drugih vžnih stvari. Mislim da ni jedan predsednik vlade nije imao toliko susreta sa predstavnicima sindikata
kao ja. Mislim da zajednički možemo mnogo toga da izmenimo. Pre samo godinu dana sve je izgledalo veoma teško .Danas se bukvalno borimo za preduzeća koja su pljačkaški privatizovala u prethodnom periodu i dajemo za njih socijalne programe, kako bi sačuvali sve što je moguće. Vlada Srbije ne može bez vas i vaše podrške. Oni koji kritikuju vaš rad, češće je da nisu u pravu, nego da jesu. A vas molim da pokušate da uđete u našu kožu i razmislite šta bi vi uradili da ste na našem mestu. Pre godinu dana sam bio pesimista, a sada vidim svetlo na kraju tunela. Molim vas da ponekad saslušate i nas i da zajedno nađemo izlaz iz krize. Da znate, u Vladi imate prijatelja. <


EKONOMIJA

Danas je odrzana prva sednica rekonstruisane Vlade Srbije. Novi ministar finansija je Lazar Krstic, ministar odbrane Nebojsa Rodic, ministar za lokalnu samoupravu i regionalni razvoj Igor Mirovic, ministar poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede Dragan Glamocic, a ministar privrede Sasa Radulovic. Novi ministar kulture i informisanje je Ivan Tasovac, ministar saobracaja Aleksandar Antic, ministar bez portfelja zaduzen za evropske integracije Branko Ruzic, ministar sporta i omladine Vanja Udovicic, ministar prosvete i nauke Tomislav Jovanovic, a ministar bez portfelja zaduzen za Kosovo Aleksandar Vulin. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/MARKO RUPENA/AV)

EVROPSKI BIZNIS KONGRES U BEOGRADU: ENERGIJA INTEGRIŠE ISTOK I ZAPAD

  Redakcija U BEOGRADU se danas održava 18. godišnja skupština Evropskog biznis kongresa, kojoj prisustvuju predstavnici 80 kompanija

 

 

regionalnaBEOGRAD: KONFERENCIJA GUVERNERA I VICEGUVERNERA CENTRALNIH BANAKA REGIONA

  Ranka Čičak   GUVERNERI centralnih banaka Crne Gore i Albanije, viceguverneri iz BiH, Makedonije, Slovenije i Turske

 

 

elektrovojvodinaLSV ĆE ZATRAŽITI OD VLADE SRBIJE DA ZAUSTAVI GAŠENJE ELEKTROVOJVODINE

  Biro za informisanje LSV   LIGA socijaldemokrata Vojvodine će zatražiti od Vlade Republike Srbije da zaustavi proces

 

 

socijalnoSOCIJALNO EKONOMSKI SAVET OCENIO POSETU MMF

SOCIJALNO EKONOMSKI SAVET REPUBLIKE SRBIJE DANAS JE U PAUZI SVOJE 57. SEDNICE PRED NOVINARIMA DOBRO OCENIO