Čadež: Srbija regionalni hab za nanotehnologije

Čadež: Srbija regionalni hab za nanotehnologije

09/11/2021 Off By BERB

Foto: PKS

 

Srbija može biti regionalni hab za umrežavanje i zajedničke projekte sa renomiranim izraelskim institutima, univerzitetima, startap i inovacionim centrima, a spremna je i da u velikoj meri primeni njihova znanja i iskustva u razvoju inovacija i nanotehnologija, izjavio je danas u Tel Avivu Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

 

Čadež je prilikom posete Bar-Ilan Institutu za nanotehnologije i napredne materijele (BINA) i razgovora sa direktorom Drorom Fixlerom, istakao da Srbija ima odlične mlade stručnjake – inovatore, da je veoma napredovala u primeni savremenih tehnologija u svim oblastima, kao i da ima dosta kvalitetnih projekata koji se mogu realizovati sa izraelskim partnerima. Među takvim projektima, po rečima predsednika PKS, izdvaja se BIO4 Kampus za bioinformatiku, biotehnologiju, biodiverzitet i biomedicinu.

 

„BIO4 kampus predstavlja nacionalni projekat izgradnje jedinstvenog kompleksa u okviru kojeg će se okupiti stručnjaci, znanje i infrastruktura vezani za oblasti biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta. Ideja vodilja  jeste da Srbija bude prepoznatljiva tačka na globalnoj mapi istraživanja i razvoja u ovim oblastima. BIO4 će postati mesto susreta i komunikacije, gde velike biofarmaceutske i biotehnološke kompanije mogu da uspostave saradnju sa naučnicima različitog profila, kliničarima, startap kompanijama, preduzetnicima i razvijaju proizvode koji će živote svih nas učiniti boljim i kvalitetnijim“, rekla je direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Srbije Jelena Begović.

Cilj je da se napravi prvi most i zajednička saradnja sa BINA institutom koji predstavlja dobar primer multidisciplinarnosti, jer kroz ovakvo povezivanje možemo očekivati i brz razvoj i napredak našeg BIO4 kampusa, istakla je Begović.

BINA (https://nano.biu.ac.il/) se može pohvaliti 71-om najsavremenijom laboratorijom, kao i drugim centrima za istraživanje i razvoj. Školuje stručnjake u oblasti nanonauke i robotike, biotehnologije, sarađuje sa akademskom zajednicom ne samo u Izraelu već širom sveta, kao i velikim multinacionalnim kompanijama.

Direktor BINA Dror Fixler uveren je da ovaj institut ima predloge i rešenja koja mogu biti razvijana u saradnji sa srpskom akademskom i poslosvom zajednicom i primenljiva u privredi, medicini, farmaciji, IT.

U okviru posete Bar-Ilan Smart sitiju (https://biu-smart-city.com/ )Čadež je razgovarao o primeni inovativnih rešenja u razvoju IT infrastrukture, logistike. Ovaj naučno-istraživački centar pruža i vrhunska digitalna i inovativna rešenja za preduzetnike, mala i srednja preduzeća u pogledu izvora finansiranja, umrežavanja, primene digitalnih tehnologija.

 Predsednik PKS predstavio je domaću IoT (Internet of Things) platformu LoRa koja  omogućava povezivanje i međusobnu komunikaciju velikog broja najrazličitijih uređaja kroz sistem senzora, upravljanje na daljinu, efikasno prikupljanje podataka i kreiranje najrazličitijih smart poslovnih rešenja, kako za kompanije, tako i za lokalne zajednice. LoRa sistem primenjuje se u Beogradu, a veoma je važan za kompanije koje se bave logistikom.

Čadež je posetio i kompaniju Eltel Technologistic koja je globalni lider u primeni inovacija u medicini, posebno u oblasti optičkih i ortopedskih pomagala.