Пријатељски и братски односи са Казахстаном

Пријатељски и братски односи са Казахстаном

09/11/2021 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас са амбасадором Казахстана у Београду Мадијем Атамкуловом.

 

 

Селаковић је констатовао да су билатерални односи наших држава традиционално пријатељски и братски, и поручио да је Србија чврсто опредељена за даљи развој и продубљивање укупне сарадње са Казахстаном.

 

Министар је истакао да је Србија заинтересована за интензивирање политичког дијалога и размену посета на високом и највишем нивоу, и, у светлу обележавања 25 година од успостављања дипломатских односа, Селаковић је рекао да би од великог значаја била посета заменика премијера и министра спољних послова Мухтара Тилеубердија Србији. Такође, исказао је спремност да посети Казахстан и изразио је задовољство због отварања Амбасаде Казахстана у Београду.

 

Селаковић је подвукао да је Србија веома захвална пријатељском Казахстану на јасној позицији о непризнавању тзв. Косова, и указао да процесу нормализације односа и дијалогу са Приштином, и поред неприхватљивих захтева друге стране, приступамо у доброј вери, очекујући постизање компромисног решења.

 

Шеф српске дипломатије посебно се осврнуо на економске односе, оценивши да садашњи ниво економске сарадње не одговара потенцијалима и интересима двеју земаља. Поздравио је казахстанску ратификацију Споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније, изразивши уверење да ће Споразум дати нови замах економским односима Србије и Казахстана.

 

Министар је изразио наду да ће ускоро бити одржано Треће заседање српско-казахстанске међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу, нагласивши да је то важан алат за интензивирање наше економске сарадње.