Састанак са амбасадором Руске Федерације

Састанак са амбасадором Руске Федерације

09/11/2021 Off By BERB

Фото: Председништво Србије/Димитрије Голл

 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Руске Федерације Александра Боцан-Харченка, са којим је разговарао о припремама за предстојећy посетy Руској Федерацији и састанку са председником Владимиром Путином, као и о заједничким српско-руским пројектима и актуелним регионалним и глобалним питањима.

 

Председник Вучић је истакао колико је важна његова предстојећа посета Москви, имајући у виду углед и утицај Руске Федерације и председника Путина на светској политичкој сцени, као и у светским економским токовима. Амбасадор Боцан-Харченко је рекао да је уверен да ће и ова посета бити успешна, као и све претходне, с обзиром на пријатељске односе и добру сарадњу двеју земаља.

 

Саговорници су оценили да се предстојећом посетом председника Вучића наставља изузетан политички дијалог Србије и Русије, који је из године у годину све интензивнији, те да представља израз обостране жеље за свестрани напредак сарадње између две земље.

 

Председник Вучић је овом приликом рекао да председник Путин разуме положај Србије и поновио захвалност за подршку по питању Косова и Метохије, односно територијалном интегритету и суверенитету Србије.

 

Председник Вучић и амбасадор Боцан-Харченко разговарали су о активностима након одржане седнице Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу и посете потпредседника руске Владе Јурија Борисова.

 

Председник Вучић је нагласио да се реализација заједничких инфраструктурних и енергетских пројеката реализује у складу са роковима, те да се паралелно ради и на другим конкретним предлозима за ближу сарадњу у бројним областима од обостраног интереса.

 

Осим о билатералним односима, председник Вучић и амбасадор Боцан-Харченко разговарали су и о актуелним питањима у региону и свету.