Србија опредељена за даље јачање билатералних односа са Холандијом

Србија опредељена за даље јачање билатералних односа са Холандијом

09/11/2021 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас са амбасадором Краљевине Холандије Јостом Реинћесом.

 

 

Селаковић је поручио да је Србија опредељена за даље јачање билатералних односа, реализацију посета на највишем нивоу и интензивирање сарадње у бројним областима од обостраног интереса.

 

С тим у вези, министар је нагласио значај његове предстојеће посете Холандији крајем новембра, посебно се осврнувши на то да је последња посета српског министра спољних послова била пре 14 година.

 

Такође, шеф српске дипломатије изразио је наду да ће се у наредном периоду реализовати посета премијера Холандије Марка Рутеа Србији.

 

Селаковић је истакао да је наша земља посвећена унапређењу економске сарадње са Холандијом, повећању робне размене, али и даљем привлачењу холандских инвестиција.

 

Министар је подвукао да је стратешко опредељење Србије чланство у ЕУ, указавши да се наша европска оријентација доказује кроз интензивирање реформског процеса и испуњавање обавеза из приступног процеса, али и напоменувши да напредак у том процесу није праћен одговарајућом динамиком приступних преговора.

 

Говорећи о нашим спољнополитичким приоритетима, Селаковић је издвојио регионалну сарадњу и економско повезивање региона, посебно кроз иницијативу  „Отворени Балкан“ и стварање јединственог економског простора.

 

Када је у питању дијалог Београда и Приштине, Селаковић је поновио да су дијалог и компромис једини прави пут за постизање одрживог договора, али и подсетио  да је наша страна испунила своје обавезе, док Приштина константно одбија да спроведе договорено, пре свега да омогући формирање Заједнице српских општина.