Ковид пропуснице од вечерас обавезне након 20 часова.  Од сутра у Србији и пета врста вакцине-Модерна

Ковид пропуснице од вечерас обавезне након 20 часова. Од сутра у Србији и пета врста вакцине-Модерна

08/11/2021 Off By BERB

На седници Владе која је одржана јутрос, усвојена је нова уредба о примени ковид пропусница. Као што је и раније најављено, оне ће од вечерас важити од 20 часова и њихова примена проширена је, поред угоститељских објеката, и на кладионице, коцкарнице, слот клубове и друге објекте у којима се одржавају игре на срећу. Истом уредбом, радно време ових објеката више није ограничено.

 

Ово значи да након 20 часова неће бити могуће боравити у овим објектима без ковид пропуснице, а уколико неки угоститељски објекат или кладионица ради нон стоп, улазак без ковид сертификата могућ је тек од 6 часова ујутру наредног дана.

 

Ковид сертификати су уствари дигитални зелени сертификати, који сваки грађанин добије када се вакцинише против корона вируса или када добије резултате ковид теста. Дигитални зелени сертификат се може добити на и-мејл адресу преко еУправе, што је лакши начин, а такође се може извадити и у најближој пословници Поште Србије.

 

Оно што ће вам омогућити улазак у угоститељски објекат, коцкарницу или кладионицу након 20 часа у наредном периоду јесте да Дигитални зелени сертификат садржи најмање једно од наведеног:

 

  • Доказ о примљеној другој, односно трећој дози вакцине против заразне болести COVID-19 којим се потврђује да вакцинација није старија од 210 дана,
  • Негативан PCR тест не старији од 72 сата,
  • Негативан антигенски тест не старији од 48 сати,
  • Доказ о прележаном ковиду у претходних 7 месеци, који се потврђује позитивним PCR или антиген тестом,
  • Позитиван тест на антитела (IgG), не старији од три месеца, урађен у државној лабораторији.

 

Свака од ових ставки се већ сада налази у зеленом сертификату свих грађана и при свакој промени (новој дози вакцине, тестирању или обољевању од ковида) аутоматски се испуњава новим подацима. Дигитални зелени сертификат – ковид сертификат можете имати на телефону или одштампан на папиру и он ће се проверавати скенирањем јединственог QR кода који сваки од њих поседује.

 

Циљ увођења ковид сертификата је искључиво заштита здравља свих становника Републике Србије, а никако новчано кажњавање грађана. Стога се Влада Србије нада да ће се и вечерас грађани и привредници понашати одговорно, с обзиром на то да ће контрола поштовања ове мере бити од вечерас додатно појачана.

 

Влада Републике Србије се нада да ће стопа вакцинације у нашој земљи додатно расти, с обзиром на то да је масовна вакцинација једини пут до победе над пандемијом корона вируса. Уколико ове мере не буду дале резултат, влада се неће устручавати од појачавања постојећих и увођења нових епидемијских мера.

 

У Републици Србији доступне су четири врсте вакцина – кинеска вакцина Синофарм, руска вакцина Спутњик В као и вакцине произвођача Фајзер и Астра Зенека. Од сутра, у нашој земљи почиње и давање вакцине произвођача Модерна, која се већ дистрибуира по вакциналним пунктовима. Вакцинација је могућа на свим вакциналним пунктовима и домовима здравља свакога дана, укључујући и дане викенда.