Завршена обука тренера у области смањења ризика од катастрофа

Завршена обука тренера у области смањења ризика од катастрофа

08/11/2021 Off By BERB

Фото: mup.gov.rs

 

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова и начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић, заједно са шефом III сектора операција Делегације Европске уније у Србији Сакеларисом Хурдасом и сталном представницом Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији Франсин Пикап, уручили су данас у Националној академији за јавну управу сертификате о успешно завршеним обукама групи од 25 тренера у области смањења ризика од катастрофа и обнове након елементарних и других непогода.

 

 

Осим припадника Сектора за ванредне ситуације МУП-а, обуке су похађали и запослени у Kанцеларији за јавна улагања, као и у локалним самоуправама у Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Убу, Обреновцу, Сомбору, Зрењанину, Лозници, Ваљеву, Вршцу и Врању.

Вршилац дужности начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић истакао је да се та служба од свог настанка труди да подигне комуникацију између  државних органа и локалних самоуправа на највиши ниво.

Према његовим речима, у оквиру овог пројекта обухваћена су сва три правца која су од пресудне важности: опремање, јачање комуникације и улагање у људске капацитете.

Сектор за ванредне ситуације кроз овај пројекат, како је навео, добио је 27 возила за шумске пожаре, који су коришћени током лета у гашењу пожара на отвореном, како у земљи тако и у иностранству.

 

 

Шеф III сектора операција Делегације Европске уније у Србији Сакеларис Хурдас истакао је да је Европска унија, у оквиру овог пројекта, финансирала низ различитих акција.

„Изградња капацитета кроз специјализовану обуку је једна од њих и представља улагање у најдрагоценију компоненту сектора управљања ванредним ситуацијама, људски капитал. Поносан сам што смо поставили темеље, развили модуле за е-учење и већ обучили висококвалификоване тренере који ће омогућити обуку стотина професионалаца у локалним заједницама у наредним месецима и годинама”, поручио је Хурдас.

Стална представница УНДП-а у Србији Франсин Пикап указала је на значај оваквих специјализованих обука.

„Знање и вештине запослених у локалним службама за реаговање у ванредним ситуацијама пресудно утичу на квалитет мера превенције, као и на брзину и ефикасност реакције на кризне догађаје као што су земљотреси, поплаве, клизишта или пожари. Уз подршку Европске уније и у сарадњи са МУП-ом и Kанцеларијом за јавна улагања, помажемо локалним заједницама у Србији да спасу више живота, боље заштите имовину и да се брже опораве од последица катастрофа“, рекла је Пикап.

 

 

Обуке за тренере у области смањења ризика од катастрофа и обнове након елементарних непогода су део активности у оквиру пројекта “ЕУ за Србију отпорну на катастрофе”, који финансира Европска унија, а спроводи УНДП.

Циљ пројекта је да допринесе смањењу рањивости Србије на кризе и непогоде, кроз подршку институцијама и организацијама на националном и локалном нивоу, да ојачају мере превенције и повећају спремност за реаговање.