ALEKSANDAR VUČIĆ GOST ALBANIJE‎

ALEKSANDAR VUČIĆ GOST ALBANIJE‎

27/05/2015 Off By

valbanija2


 

Press služba Vlade

DVODNEVNA poseta predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića Albaniji počela je svečanim dočekom i intoniranjem srpske himne ispred palate “Brigada” u Tirani.

Nakon dočeka, premijer Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Republike Albanije Edijem Ramom, sa kojim je razgovarao o unapređenju krhkih odnosa dveju zemalja, kao i infrastrukturnim projektima – izgradnji autoputa od Niša do luke u Albaniji i rekonstrukciji pruge preko Kosova i Metohije do Albanije.
Obraćajući se medijima nakon sastanka dveju delegacija, premijer Vučić je istakao da Srbija želi dobre odnose sa Albanijom, naročito u oblasti ekonomije, jer to znači mogućnost razvoja za obe zemlje. On je naglasio da je važno raditi na infrastrukturnim projektima i da će sa premijerom Ramom uputiti zajedničku molbu za finansijsku podršku za izgradnju autoputa Niš-Priština-Prizren-Drač. Tema razgovora bili su i razvoj turizma, kao i verifikacija diploma. Tokom susreta, premijer Vučić je istakao da su Srbija i Albanija spremne da prevaziđu međusobne razlike, iako ne postoji saglasnost dveju zemalja oko svih pitanja, pogotovo kada je reč o statusu Južne srpske pokrajine. „Posao naše Vlade je da gleda u budućnost, a ta budućnost za nas znači dobre odnose sa Albanijom. Odnosi Srba i Albanaca biće kičma odnosa u regionu“, zaključio je premijer Vučić.
Albanski premijer Rama je, pozdravljajući srpskog kolegu, izjavio da je današnji dan veoma važan, jer je ovo prva poseta jednog srpskog premijera Albaniji. „Albanija i Srbija danas imaju istorijsku šansu da vrate mir u ovaj region. Mi danas imamo mogućnost da učinimo nešto za dobrobit našeg regiona, kao što su to svojevremeno uradili Nemci i Francuzi“, istakao je premijer Rama. On je naglasio da obe zemlje žele region bez istorijskih, ekonomskih i kulturnih barijera i da je neophodno raditi na poboljšanju saradnje u oblasti energetike, infrastrukture, turizma i kulture. „Tamo gde postoji zajednička volja, postoji i zajednički put“, dodao je Rama.
Tokom popodneva, premijer Vučić razgovaraće sa predsednikom Republike Albanije Bujarijem Nišanijem, predsednikom Parlamenta Iljirom Metom i gradonačelnikom Tirane Ljuljzimom Bašom.
Prvi dan posete predsednik srpske Vlade završiće susretom sa predstavnicima udruženja Srba u Albaniji.
Drugog dana boravka u Tirani predviđeno je učešće premijera Vučića na Ekonomskom forumu „Vienna Economic Forum – Tirana Talks 2015”, na kome će prisustvovati i premijeri iz regiona.
Ovo je prva poseta jednog srpskog premijera Albaniji u istoriji odnosa dveju zemalja.<


REGION

ali ahmetiAHMETI: NIKO NE RAZUME ŠTA JE HTELA ORUŽANA GRUPA U KUMANOVU

Agencije “Potrebna je temeljna istraga prema međunarodnim standardima. Kada istina izađe na videlo, biće od koristi za sve

ivica-dacicTIRANA: DAČIČ NA SASTANKU REGIONALNOG SAVETA ZA SARADNJU

Press služba Vlade   PRVI potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovaće na Godišnjem sastanku

0,,18457991_303,00ZASTAVAMAKEDONIJA: STRAZBUR TRAŽI REŠENJE

PREMIJER MAKEDONIJE I LIDER PARTIJE VMRO-DPMNE NIKOLA GRUEVSKI DANAS ĆE SA LIDEROM OPOZICIJE ZORANOM ZAEVIM IDE U