Курти порукама да неће формирати ЗСО поништава дијалог

Курти порукама да неће формирати ЗСО поништава дијалог

07/11/2021 Off By BERB

Најновијим порукама да неће формирати Заједницу српских општина Аљбин Kурти не само да поништава дијалог, већ директно понижава и оне који су се последњих дана заложили за формирање ЗСО – Европску унију и Сједињене Америчке Државе.

 

Само се Србима на KиМ брани право на живот, под изговором да су етничке заједнице неприхватљиве. То је чиста увреда према свим протераним Србима, јер су данас средине и градови у којима живе Албанци етнички чиста места, попут Ђаковице, Суве Реке, Пећи, Приштине…

 

Ако је истинско и недвосмислено опредељење и међународне јавности да се сва отворена питања између Београда и Приштине решавају за преговарачким столом, необичну пажњу у њиховој јавности и угледним немачким и британским медијима добијају Kуртијеве поруке које урушавају и сваку могућност разговора и договора.

 

Јасно је да такве најаве Kуртију служе, поред осталог, и за унутрашњу политичку борбу пред други круг локалних избора и да Kурти свакодневном конфронтацијом са званичним Београдом и српским народом у покрајини покушава себи да обезбеди чврсте позиције у Приштини и створи утисак некаквог политичког континуитета са периодом 2013. године.

 

Међутим, недопустиво је и срамотно да Kурти демонстрира самовољу и осионост када је у питању спровођење споразума постигнутих у Бриселу и да то чини без икаквих санкција, управо оних који су гаранти спровођења потписаног.

 

Нема сумње да се Kурти пита, не само да не би било Заједнице српских општина, него не би било ни Срба на Kосову и Метохији. Међутим, ми му то никада нећемо дозволити и истрајно и одлучно ћемо се борити за остваривање колективних права српског народа у покрајини.

 

Таквим ставовима Kурти очигледно храбри и свог истомишљеника у Београду Драгана Ђиласа који је спреман и океан да прелети само да нанесе штету сопственим народу и покуша да криминализује онај изузетно храбар и одважан део српског народа који истрајава на Kосову и Метохији.