Poseta Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske

Poseta Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske

04/11/2021 Off By BERB

Foto: vs.rs

 

Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković boravio je u zvaničnoj poseti Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, na poziv zamenika načelnika Štaba odbrane Britanskih oružanih snaga admirala Timotija Frejzera.

 

General Cvetković se juče u Ministarstvu odbrane Velike Britanije sastao sa admiralom Frejzerom, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u Evropi i regionu, bilateralnoj vojnoj saradnji i mogućnostima za njeno unapređenje, kao i o iskustvima iz angažovanja na suzbijanju i sprečavanju širenja kovida 19.

Ocenjeno je da je vojno-vojna saradnja intenzivna i sadržajna, a posebno je istaknuto zajedničko učešće na vežbama i u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija na Kipru, u kojoj je u okviru britanskog kontingenta angažovano odeljenje vojne policije iz sastava Vojske Srbije.

Tokom boravka u Velikoj Britaniji general Cvetković je posetio i Šestu (Ujedinjeno Kraljevstvo) diviziju, gde ga je sa misijom, zadacima i namenom ove jedinice Britanske kopnene vojske upoznao komandant general-major Džerald Strikland.