Зелену агенду искористити за унапређење сарадње и развој региона

Зелену агенду искористити за унапређење сарадње и развој региона

04/11/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је са шефом делегације ЕУ у Србији Емануелом Жофреом о почетку изградње гасног интерконектора Ниш-Димитровград, спровођењу акционог плана реорганизације ЈП „Србијагас“, току радова на Трансбалканском коридору, као и пројектима које Министарство спроводи у области повећања енергетске ефикасности, коришћења ОИЕ, изградњи нових енергетских капацитета.

 

 

„Постоји много пројеката на којима заједно радимо, али мислим да када говоримо о енергетској транзицији, можемо да унапредимо сарадњу. Ова година представља прекретницу у енергетици у Србији, с обзиром на то да смо донели потпуно нов законодавни оквир, а при крају је израда стратешких докумената који ће одредити правце којима ће Србија ићи у наредних 30 година. Спремили смо инвестициони план са пројектима вредним 17 милијарди евра, јер је неопходно да градимо нове капацитете, посебно оне који користе обновљиве изворе. Када је реч о гасној диверзификацији, очекујемо да крајем новембра крену радови на изградњи интерконектора и да 2023. имамо могућност да диверзификујемо не само правце, већ и добављаче, што ће додатно утицати на нашу енергетску безбедност“, рекла је Михајловићева.

 

 

Жофре је исказао задовољство досадашњом сарадњом, рекавши да ће ЕУ подржати пројекте који се спроводе у области енергетике, а који су кључни у спровођењу зелене агенде.

„Енергетски сектор је приоритет за ЕУ и кључно је да унапредимо сарадњу. Знамо да се Србија креће у добром смеру, што је суштински важно због пута ка пуноправном чланству у ЕУ. Могућност инвестирања, подршка пројектима које спроводите је велика, посебно имајући у виду извештај ЕК о напретку и Кластер 4 о којем ће одлучивати државе чланице“, каже он.

„Поносна сам и драго ми је због саобраћаја, то је наш рад у претходних шест година. То је показатељ сарадње Министарства које сам тада водила и јавних предузећа у том сектору. Ми смо у Министарству рударства и енергетике направили нешто што је требало пре шест година. Донели смо нове законе, а Закон о ОИЕ је оцењен као најбољи у Европи за инвестирање и радимо све да убрзамо усклађивање са ЕУ нормативима“, рекла је Михајловићева.

На састанку је било речи о току изградње Трансбалканског коридора, регионалне сарадње у области електроенергетике, плановима Министарства за улагање у дистрибутивну и високонапонску мрежу, као и пројектима у рударству, с обзиром на чињеницу да је Србија богата бакром, литијумом, никлом, кобалтом –  критичним сировинама које су на листи ЕУ.