Привреда активан учесник енергетске транзиције

Привреда активан учесник енергетске транзиције

03/11/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас у Привредној комори Србије да држава, привреда и наука заједно раде у циљу обезбеђења довољне количине енергената.

 

 

“Све што смо радили у претходном периоду, од законодавног оквира, израде подзаконских аката и великог рада у енергетици и рударству, радимо заједно – наука, Савез енергетичара, као најстарија таква институција која постоји 102 године, Привредна комора Србије са привредницима, Влада Србије и Министарство. Ту смо данас да разговарамо како да на најбољи начин обезбедимо, помогнемо и подржимо да привреда буде активни учесник у енергетској транзицији и да себи обезбеди довољне количине енергената. Састајаћемо се чешће и верујем да ћемо обезбедити стабилност која је потребна привреди да успешно ради”, изјавила је Михајловићева, која је данас учествовала на округлом столу “Проактивна улога привреде и грађана као купаца и произвођача: превентива расту цена електричне енергије”.

 

Проф. др Никола Рајаковић, председник Савеза енергетичара, изјавио је да је ова организација препознала последње велике осцилације на тржишту енергената.

“Те осцилације заслужују да се и ми позабавимо овим питањем и да понудимо решења како да привреда успешно пребродила озбиљну осцилацију. Морамо се прилагођавати околностима, идеја је да привреда део сопствене потрошње произведе сама и тако амортизују постојеће осцилације на тржишту”, рекао је Рајаковић.