Енергетика носилац привредног развоја

Енергетика носилац привредног развоја

03/11/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је на отварању 10. Међународних дана инвестиција и енергетике у Новом Саду, да је будућност привредног раста и развоја улагање у нове, зелене енергетске капацитете.

 

 

Она је истакла да је у енергетској транзицији неопходна сарадња централне власти, покрајинских и локалних установа и институција и невладиног сектора, али да је кључно да све грађанке и грађани буду део процеса.

„Нема бољег тренутка него овог да разговарамо о енергетици и инвестицијама, с обзиром на то да се ова манифестација организује кад и Конференција у Глазгову, на којој је говорио и председник Александар Вучић. Пре његовог одласка разговарали смо о томе да је јасно да Србија може бити шампион у енергетској транзицији и да је могуће да будемо енергетски довољна, еколошки чиста и климатски неутрална држава и да постоје сви услови да имамо и здраву животну средину и довољно енергије. Не само Министарство, Влада, градови и општине, већ и грађанке и грађани знају да је то постало нормално како да имамо довољно енергије на одрживи начин. То није далека прича, ми смо у том процесу. За ових годину дана Министарство је донело законе који су основа енергетске транзиције и нових енергетских капацитета који користе обновљиве изворе. Без тога нема разговора о зеленој енергији и енергетској безбедности“, рекла је она.

 

 

Михајловићева је поновила да су инвестиције у нове капацитете кључне за даљи развој комплетне привреде.

„Оно што је пред нама јесу инвестиције у енергетику. Неко пита: „Колико то кошта?“, а ја кажем: „Колико је то нових радних места и нових капацитета?“, а сваки уложен динар значи нова радна места и стабилну енергетску ситуацију. Када причамо о улагању, то је више од 17 милијарди евра, толико су вредни пројекти у енергетици. Али, морамо да будемо бржи, агилнији и ефикаснији када је изградња нових капацитета у питању, јер ми 30 година нисмо ништа ново изградили. План је да имамо нове велике и средње ХЕ, соларне електране, ветроелектране, електране на гас, али да истовремено водимо много више рачуна о енергетској ефикасности, јер трошимо више енергије од других. У том смислу, држава ће помоћи домаћинствима, јер су грађани ти који су део енергетске транзиције. Једини начин да изађемо из енергетских криза, а несумњиво да нас то чека и у наредним годинама, јесте да заједно – држава, домаћинства и индустрија – имамо јасан план за излазак из кризе. Такође, заједно ћемо ићи ка циљу, а то је да имамо довољно зелене енергије, јер она доноси нови раст и развој, нова радна места и здравију животну средину“, рекла је она.