Интензиван рад на превенцији и заштити у кризним ситуацијама

Интензиван рад на превенцији и заштити у кризним ситуацијама

03/11/2021 Off By BERB

Фото: МИНРЗС

 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић учествовала је данас путем дигиталне платформе на Министарском форуму за међународну сарадњу „Појас и пут“ за смањење ризика од катастрофа и управљање ванредним ситуацијама, који се одржава у  Пекингу, у Кини.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је на Министарском форуму говорила у име свих институција Републике Србије које су укључене у систем опште безбедности и сигурности грађана, било да се ради о тренутно највећем изазову – пандемији корона вируса или о другим врстама природних катастрофа или оних изазваних људским фактором.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је том приликом истакла да је глобална здравствена криза изазвана пандемијом корона вируса показала да је данас више него иначе потребна солидарност и осећај заједништва, јер само солидарни и заједничким напорима можемо савладати невидљивог и опасног непријатеља, који је уз све здравствене ризике донео и велике економске изазове.

 

Кисић Тепавчевић је навела да се, обављајући функцију министра задуженог за област социјалне заштите и заштиту на раду, суочила са потребом управљања ванредном ситуацијом изазваном корона вирусом, која је велики број корисника и радника установа социјалне заштите, као и старијих грађана који представљају угрожену категорију, изложила повећаном ризику од оболевања.

 

„То је захтевало брзу процену ризика, преусмеравање кадровских, просторних и финансијских ресурса, примену превентивних мера за безбедан и здрав рад и нову организацију рада укључујући рад од куће и рад у карантинским условима. Новонастала кризна ситуација захтевала је и мењање и прилагођавање постојећих прописа, доношењем нових одлука у области социјалне заштите и заштите на раду, као и тесну сарадњу са здравственим и другим секторима“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је напоменула да је Република Србија у претходним годинама интензивно радила на јачању припремљености земље и реаговања у кризним и ванредним ситуацијама, пре свега кроз мултисекторску сарадњу, а уз подршку и међународних организација и то пре свега Светске здравствене организације (СЗО). Како је додала, велики искорак је направљен израдом Националног плана припремљености и одговора здравственог система у кризним и ванредним ситуацијама, који је усвојен крајем 2018. године.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је нагласила да Република Србија има снажан и свеобухватан правни оквир који се односи на припремљеност за ванредне ситуације, као и да је држава проценила, прилагодила и ускладила своје законодавство и политике у свим релевантним секторима како би омогућила ефективно управљање ризицима и ванредним ситуацијама.

 

Кисић Тепавчевић је навела и да захваљујући механизму за сарадњу Кине и земаља Централне и Источне Европе и иницијативи „Појас и пут“, више од 150 земаља и међународних организација заједнички доприносе изградњи мира, сарадње и узајамног учења и развоја и да је Србија добила изузетно значајну улогу пре свега због одличних пријатељских односа са Кином, које карактерише дуга традиција пријатељства, дубоко међусобно поверење и поштовање.

 

Поред низа пројеката и иницијатива којима је Кина утицала на унапређење економског развоја земаља потписница иницијативе “Појас и пут”, истиче се и допринос који је Кина дала техничком, кадровском и финансијском подршком у борби са изазовима који прате актуелну пандемију, додала је Кисић Тепавчевић.

 

„Опредељење наших влада је примарна заштита становништва као најважнијег ресурса који свака земља има. Република Србија је као чланица УН потписница готово свих  конвенција које се базирају на циљевима одрживог развоја који су осмишљени тако да воде постизању боље и одрживе будућности за све“, навела је Кисић Тепавчевић.

 

Домаћин министарског форума је Министарство за управљање ванредним ситуацијама Кине, а на форуму учествују и представници организација УН-а, регионалне организације и представници других земаља. На конференцији ће бити усвојена Пекиншка декларација о међународној сарадњи „Појас и пут“ за смањење ризика од катастрофа и управљање ванредним ситуацијама.