Србија жели најближе односе са Црном Гором

Србија жели најближе односе са Црном Гором

03/11/2021 Off By BERB

Извор/Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас, на заједничкој конференцији за новинаре са председником Владе Црне Горе Здравком Кривокапићем, да Србију и Црну Гору везују многе ствари и да би две земље, по природи ствари, требало да имају најближе односе.

 

Брнабић је изразила наду да је ова, прва посета црногорског премијера, само почетак нове фазе односа са Владом Црне Горе и да ће, осим обнове политичког дијалога, њен резултат бити стабилни и још садржајнији билатерални односи.

Она је пренела да је на састанку са Кривокапићем било речи не само о политичким и економским темама, већ и о развоју инфраструктуре, односима у региону, регионалној стабилности и повезивању двеју земаља.

Председница Владе је указала на то да је економија, због животног стандарда грађана Србије и Црне Горе, једна од најважнијих тема, тим пре што је Србији Црна Гора један од најважнијих економских партнера по висини размене, инвестиција и туризма.

Премијерка је навела податак да су српске инвестиције у Црну Гору износиле приближно 400 милиона евра, истакавши да би са све бољим политичким односима могле и да се увећају.

Према њеним речима, две стране су постигле договор о томе да теже циљу да се робна размена увећа на милијарду евра.

Пренела сам премијеру Кривокапићу да Србија снажно подржава европске интеграције Црне Горе јер је позитиван сигнал Европске уније било коме на Западном Балкану позитиван сигнал за читав Балкан, нагласила је она.

Брнабић је истакла да је са колегом из Црне Горе разговарала и о Берлинском процесу, који подразумева боље економско и инфраструктурно повезивање.

Према њеним речима, на састанку је разговарано и о наставку изградње ауто-пута од Пожеге до Бољара, на граници са Црном Гором, о модернизацији пруге између Београда и Бара, као и о проширењу и формирању заједничких граничних прелаза, како би се смањиле гужве, нарочито у туристичкој сезони.

Премијерка је указала на то да је разматрана и могућност да се одржи прва заједничка седница влада Србије и Црне Горе, при чему је изразила наду да ће ускоро бити утврђен термин за такву седницу.

Она је истакла да је Црна Гора позвана да се прикључи иницијативи “Отворени Балкан” у којој су Србија, Албанија и Северна Македонија, а која би требало да води заједничком тржишту и укидању граничних контрола.

Црногорски премијер ће вечерас, на састанку те иницијативе, моћи да види о чему разговарамо и шта су конкретни пројекти, каква је атмосфера и како се размишља о томе како да она допринесе бољем квалитету живота свих грађана региона, рекла је председница Владе.

Брнабић је, такође, истакла да, приликом јучерашњег дочека премијера Црне Горе, јесте прекршен „дрес код“, али не са лошом намером, нагласивши да о начину на који је дочекан најбоље сведочи пажња коју је председник Србије Александар Вучић поклонио госту.

Моја је грешка, зато што је премијера требало да дочека министар Никола Селаковић, који се задржао дуже у Атини, па није могао да слети на време. У последњем тренутку смо променили и одредили да министар пољопривреде Бранислав Недимовић дочека премијера Црне Горе, јер је потпредседник Владе Србије, објаснила је она.

Председница Владе Србије је нагласила да је на састанку поновила да Подгорица у Србији има доброг пријатеља и поузданог партнера и да се радује настaвку рада на бројним пројектима.

Кривокапић је изразио очекивање да ће посета бити знак доброг и просперитетног пута Србије и Црне Горе, на задовољство обеју држава и њихових грађана, као и задовољство тиме што је у престоници, центру Србије, дочекан на највишем могућем нивоу, са изузетним гостопримством, којега ће се сећати целог живота.

Било је најмање речи о политици, а највише о есенцијалној основи за сарадњу, јачању економијa и добрих веза које увек постоје између грађана Србије и Црне Горе, рекао је црногорски премијер и додао да је разговарано и о томе да Црна Гора, као и Србија обeзбеди квалитетну Е-управу.

Осврнувши се на важну тему, ауто-пут Бар–Бољаре, Кривокапић је напоменуо да је Црна Гора једина која је остала слепо црево у повезивању са кључним коридором, а без чега нема инвестиција.

Нико вас неће погледати без добре инфраструктуре, зато нам је циљ брза изградња путева и пруге, поготово ако желимо да отворимо луку Бар. Без модернизације не можемо да будемо конкурентни, поручио је Кривокапић.

Он је оценио да су разговори били окренути будућности и да треба да тражимо места која нас спајају, да обезбедимо просперитет обема државама и региону.