У наставку акције „Армагедон“ ухапшено 18 особа

У наставку акције „Армагедон“ ухапшено 18 особа

03/11/2021 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Припадници Министарства унутрашњих послова,  Управе криминалистичке полиције,  СБПОК-а, Одељења за сузбијање високотехнолошког криминала, у сарадњи са Посебним тужилаштвом за борбу против високотехнолошког криминала Вишег јавног тужилаштва у Београду, у наставку акције „Армагедон“ ухапсили су  18  особа са територије Републике Србије.

 

Ухапшени су И. О. (1979) из Ниша, З. Т. (1983) из Суботице, А. Н. (1956) из Београда, И. В.(1975) из Врбаса, Д. Д. (1970) из Лебана, С. А. (1983) из Београда, Б. И. (1954) из Ниша, Р. А. (1965) из Великог Градишта, С. Д. (1980) из Зрењанина, М. Л. (1997) из Зрењанина, Т. Ш. (1969) из Врбаса, М. Б. (1979) из Београда, П. В. (2001) из Београда, С. Н. (1976) из Ниша, И. А. (1979) из Пожаревца, П. К. (1976) из Суботице,  М. Т. (1985) из Књажевца и В. Г. (1970) из Беле Цркве.

 

Они се сумњиче да су извршили кривична дела приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију, искоришћавање рачунарске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичних дела против полне слободе према малолетном лицу и полно узнемиравање.

Како се сумња, они су у дужем временском периоду, путем интернета, коришћењем  одређених апликација за дељење фајлова или коришћењем појединих претраживача у циљу прикривања локације, преузимали, сачували на хард дисковима рачунара и делили садржаје настале искоришћавањем деце у порнографске сврхе. Такође, како се сумња, путем фејсбука са својих налога ступали су у комуникацију са малолетним лицима, потом слали и делили фотографије и видео записе порнографске садржине настале експлоатацијом малолетног лица.

Такође, постоје основи сумње да су уговарали састанке са малолетним лицима ради сексуалног односа.

Приликом претресања станова осумњичених и увидом у рачунаре и рачунарску опрему пронађено је више терабајта материјала насталог искоришћавањем малолетних лица у порнографске сврхе, садржаји сексуалне експлоатације беба и деце од три до седам година, фотографије и видео садржаји инцестног типа, као и друге фотографије и видео записe експлицитне злоупотребе деце у порнографске сврхе.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичне пријаве, бити приведени надлежном тужилаштву у Београду.