Srpski neimari u Dubaiju

Srpski neimari u Dubaiju

31/10/2021 Off By BERB

Foto: PKS, Nada Mitrović

 

Najbrojnija delegacija privrednika Srbije na Svetskoj izložbi Ekspo 2020 Dubai, 158 predstavnika 77 firmi iz sektora građevine i pratećih industrija, tokom sedmice „Urbani i ruralni razvoj“ od 1. do 5. novembra prezentuje potencijal srpskog neimarstva. Šansu da povećaju svoje prisustvo na tržištu UAE imaju pre svih, naši projektanti u različitim oblastima – građevine, arhitekture, elektro i mašinskih instalacija, kaže Ivana Vuletić, sekretar Udruženja za građevinsku industriju Privredne komore Srbije.

 

 

U delegaciji privrednika, osim velikih kompanija koje već rade na tržištu Emirata, poput Energoprojekta Entela, Urban Planing Guide Engineering, Bexel zastupljene su i male firme kojima je Ekspo prilika da se sretnu sa predstavnicima drugih tržišta i potencijalnim poslovnim partnerima, dogovore poslovnu saradnju i predstave se na najvažnijem poslovnom događaju na svetu u ovom momentu. „Najveći deo delegacije čine građevinske kompanije koje se bave izvođenjem i projektovanjem, planiranjem i praćenjem građevinskih radova, održavanjem objekata, ali tu su i IT firme koje se bave ’pametnim’ sistemima, otpadom, kompanije sa inovativnim proizvodima, predstavnici drvne industrije”, navodi Vuletić.

 

U toku ove tematske nedelje na Svetskoj izložbi Razvojna agencija Srbije (RAS) i Operativni tim za realizaciju nastupa Srbije na Ekspo 2020 Dubai, 1. novembra organizuje prvu u nizu investicionih konferencija, na kojoj će Srbija, višegodišnji lider u svetu po privlačenju stranih direktnih ulaganja (SDI), predstaviti investicione potencijale građevinskog sektora. Na  investicionoj konferenciji posvećenoj Real Estate, očekuje se prisustvo investitora i kompanija iz celog sveta.

Potencijalnim investitorima prezentovaće se prilike za ulaganje u sektor nekretnina Srbije, posebno trendovi i mogućnosti za realizaciju projekata u gradovima Srbije u kojima se poslednjih godina beleži ekspanzija gradnje i tržišta nekretnina. Investiciona konferencija jeste prilika da Srbija privuče  investicije iz čitavog sveta u real estate projekte.

 Kao jedna od industrija koje imaju veliki udeo u BDP-u naše zemlje i čija ulaganja u 2020. godini iznose oko 400 miliona evra, građevinarstvo i oblast nekretnina u Srbiji imaju značajan potencijal za rast i razvoj. Uz to, ovaj segment privrede usko je povezan sa razvojem turizma i privlačenjem i promocijom Srbije kao turistički atraktivne destinacije, stoga će investiciona konferencija posvećena baš ovoj temi predstaviti šta to sve Srbiju čini privlačnom za ulaganja i težiti da već dobre diplomatsko-ekonomske odnose sa UAE, ali i drugim zemljama, unapredi kreiranjem novih investicionih prilika i partnerstava.

Radoš Gazdić, v.d. direktora RAS, kaže da Srbija dokazano prednjači u odnosu na region i Jugoistočnu Evropu kada je reč o privlačenju ulaganja u real estate projekte i da je ova investiciona konferencija idealna prilika da celom svetu predočimo investicione potencijale i prednosti Srbije. On dodaje da investitori u velikoj meri vrednuju ekonomsku i političku stabilnost zemlje pri odluci o investiranju, što Srbija neupitno ima.

„Kada je reč o ulaganjima u građevinarstvo i izgradnju nekretnina Srbija ima čak 1,7 puta veći obim investicija od celog regiona Jugoistočne Evrope, to nas već veoma povoljno pozicionira u očima potencijalnih ulagača u ovoj oblasti. Pored optimalne investicione i poslovne klime, po kojoj je naša zemlja među stranim investitorima već dobro poznata, međunarodnim ulagačima u segment nekretnina je, uz veliki potencijal za dalji razvoj, veoma bitna i činjenica da smo dokazano efikasni u postupanju sa građevinskim dozvolama. Potvrdu toga imamo u činjenici da je Srbija među deset zemalja u svetu po brzini izdavanja građevinskih dozvola“, objašnjava Gazdić.

Osim investicione konferencije, srpska privredna delegacija imaće priliku da učestvuje u bogatom biznis programu i da se sretne sa potencijalnim partnerima na B2B sastancima, kako na nacionalnom paviljonu, u Biznis habu Srbije, tako i na paviljonima Indije, Australije, Slovačke, Sjedinjenih Američkih Država i drugim.