Сутра почиње транзициони период за прелазак на нови модел фискализације

Сутра почиње транзициони период за прелазак на нови модел фискализације

31/10/2021 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да сутра, у понедељак, 1. новембра, почиње транзициони период за прелазак на нови модел фискализације, а који ће трајати до 30. априла 2022. године. Како је рекао, све је спремно и Пореска управа је одобрила прве елементе електонског фискалног уређаја неколико различитих произвођача.

 

„Све је спремно за нови модел фискализације с обзиром на то да је Пореска управа већ одобрила прве елементе фискалног уређаја, који су спремни за тржиште. Очекујемо да већ у наредним данима први обвезници пређу на нови модел, с обзиром да је увелико у току и пријава за локације и за субвенције путем портала Пореске управе еПорези. То је за све нас, за целу државу, за све грађане, веома важна вест јер смо за још један корак ближи увођењу новог модела фискализације, који ће бити од непроцењивог значаја у борби против сиве економије, а од чега ће корист имати цело друштво“, рекао је Синиша Мали.

 

Он је подсетио да је првобитно било предвиђено да се на нови модел фискализације пређе од 1. јануара 2022.године, али да се саслушао глас привреде и колико им је времена потребно да се спреме за прелазак на нови систем, због чега је одлучено да ће се увести транзициони период који ће трајати од 1. новембра ове године до 30. априла следеће године.

 

Синиша Мали је рекао и да порески обвезници неће имати трошак преласка на нови модел, с обзиром на то да је држава обезбедила шест милијарди динара за субвенције, за које ће пријава трајати од 31. јануара 2022. године на порталу Пореске управе еПорези.

 

„Да би се пријавили за субвенције порески обвезници прво треба, ако то нису урадили, да пријаве податке о локацијама продајних објеката. Они то треба да ураде путем портала Пореске управе еПорези. Након што пријаве локације, порески обвезници се могу пријавити за субвенције државе“, рекао је министар Мали, напомињући дa ће субвенције бити редовно исплаћиване, на недељном нивоу, како привредници не би чекали, већ што пре добили средства за прелазак на нови модел фискализације.

 

Министар финансија је подсетио да је предвиђено да обвезницима буде уплаћено 100 евра по сваком продајном месту и по сваком уређају још 100 евра, а за привреднике који нису у систему ПДВ-а, тај износ ће бити увећан за 20 одсто.

 

„Још једна важна информација везана за сутрашњи дан, односно 1. новембар. Као што сам већ рекао, порески обвезници су од 1. октобра у обавези да пријаве податке о локацијама продајних објеката и они ће од сутра, на порталу еПорези, у пореском сандучету, добити електронски позив да приступе порталу за обвезнике фискализације, преко кога поручују безбедносни елемент. Важно је да порески обвезник наручи безбедносни елемент када је спреман за е-фискализацију, односно када зна који ће фискални уређај користити“, објаснио је министар.

 

Министар је додао и да нови модел фискализације подразумева коришћење електронског фискалног уређаја, путем којег ће обвезник фискализације, у тренутку промета на мало, укључујући и примљени аванс за будући промет на мало, издавати фискални рачун са QR кодом.

 

На овоj страници сајта Пореске управе можете извршити увид у Регистар одобрених елемената електронског фискалног уређаја, који та управа води:

 

https://www.purs.gov.rs/fiskalizacija/eFiskalizacija/registar-odobrenih-elemenata-efu.html

 

Истичући да је увођење новог модела фискализације један од најважнијих пројеката које Министарство финансија тренутно реализује, Синиша Мали је закључио да је реч о великој и важној структурној реформи која ће донети бројне бенефите целом друштву и држави, односно и привреди и грађанима, јер ће смањењем обима сиве економије, бити више новца за изградњу путева, пруга, школа, болница, домова здравља…