Саопштење МСП поводом годину дана од формирања Владе Србије

Саопштење МСП поводом годину дана од формирања Владе Србије

30/10/2021 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министарство спољних послова Републике Србије је у протеклом периоду имало једну од најдинамичнијих година у својој новијој историји. Спољнополитичка снага и кредибилитет Србије су у том периоду увећани, захваљујући промењеним геополитичким околностима, али и успесима наше земље на плану економије и њеном позиционирању као гаранта стабилности и мотора развоја региона.

 

Министарство је у протеклих годину дана деловало на остваривању три приоритетна циља: одбрани државних интереса и спровођењу спољнополитичких приоритета, ангажовању на плану подршке повећању извоза и промоцији Србије као дестинације за инвестирање, наставку модернизације рада Министарства и дипломатске службе.

 

Пратећи економску експанзију Србије, Министарство спољних послова основало је први пут Сектор за економску дипломатију, који ће бити промотер извоза и Србије као најпривлачније инвестиционе дестинације у овом делу света.

 

О појачаној активности српске дипломатије сведочи и велики број сусрета и билатералних посета министра Николе Селаковића у првих годину дана мандата. У том периоду министар Селаковић имао је 354 сусрета са страним званичницима: између осталог са 16 председника, 10 премијера и 110 састанака са министрима спољних послова. У истом периоду имао је 84 сусрета на маргинама мултилатералних скупова и 70 састанака са страним амбасадорима у Београду, као и састанке са великим бројем парламентараца, привредника и представника културних и верских институција.

 

Када се томе додају 32 билатералне посете страним државама и 18 посета иностраних званичника којима је министар Селаковић био домаћин, 38 потписаних међудржавних споразума, десетине видео-састанака и телефонских разговора са страним званичницима, види се да је српска дипломатија у протеклих годину дана, без обзира на ограничавајуће околности у условима пандемије вируса корона, имала пуне руке посла.

 

Са многим шефовима дипломатија, министар Селаковић је у протеклих годину дана имао вишеструке сусрете, па је тако са министром иностраних послова Мађарске Петером Сијартом разговарао 5 пута, са руским колегом Сергејем Лавровом 4 пута, са италијанским министром Луиђијем ди Мајом и индијским шефом дипломатије Субраманјамом Џаишанкаром по 3 пута, а по 2 сусрета имао је са министрима иностраних послова Кине Ванг Јием и Немачке Хајком Масом. Селаковић је имао прилику да се 2 пута сусретне и са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом.

 

Круна овогодишњих дипломатских активности Србије била је организовање комеморативног скупа поводом 60 годишњице прве конференције Покрета несврстаних, на којем је учествовало 120 делегација, а министар Селаковић је, том приликом, за четири дана на маргинама догађаја имао чак 52 активности са шефовима гостујућих делегација.

 

Руковођено принципима хуманости и солидарности, Министарство спољних послова је, у координацији са другим институцијама Републике Србије, активно учествовало у реализацији донација медицинске опреме и око милион доза вакцина против Ковид-19 бројним државама у региону и Европи, али и на другим континентима, првенствено Африци.  Осим тога, Србија је определила и око 300 тона прехрамбених производа на име помоћи афричким државама.

 

Министарство спољних послова је у протеклој години почело да отвара врата за младе људе, и у оквиру стратегије кадровског обнављања и подмлађивања српске дипломатије потписани су протоколи о сарадњи са 15 државних факултета са шест универзитета, као и протокол о сарадњи са Организацијом српских студената у иностранству.  Више од 150 младих ће од следеће године бити подршка у раду МСП и обављати стручну праксу у земљи и ДКП-овима Србије у иностранству.

 

Министарство је, увођењем нове дигиталне платформе за конзуларне услуге и новим сервисима за грађане, ухватило корак са савременим настојањима да се корисницима ове врсте услуга омогући да у што мање корака и са што мање чекања задовоље своје административне потребе.

 

Велики помак учињен је и на плану законске регулативе, тиме што су у процедуру ушла два веома важна нацрта закона – о спољним пословима и о учешћу цивила у мировним мисијама ван границе Србије.

 

Учињени су и први кораци у правцу проширења дипломатско-конзуларне мреже, како би се Србија спољнополитички и економски вратила у делове света које је у блиској прошлости напустила.

 

Сарадња са дијаспором и Србима у региону подигнута је на знатно виши ниво. Конкурсима помоћи и суфинансирањем око 200 пројекта ради се на очувању и јачању веза са матичном државом. Отворено је 23 нових одељења допунских школа у иностранству, а 700 деце више ове године уче српски језик, што је повећање од 20 одсто у односу на прошлу годину. Први пут обележени су Дан матерњег језика и Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

 

Велики помаци у протеклом периоду учињени су на пољу јавне дипломатије. Пуштен је у рад нови веб-сајт Министарства спољних послова, а уз редизајнирани сајт, уведен је и нови визуални идентитет министарства. Министарство је почело да делује и на пољу дигиталне дипломатије, а дипломатско-конзуларна мрежа је имала и својеврсну офанзиву у иностраним медијима са циљем поправљања репутације Србије и приближавања српских политичких и економских иницијатива страној публици.

 

Министарство је, заједно са Министарством културе и информисања и другим надлежним институцијама, било ангажовано на плану враћања предмета српске културне и материјалне баштине у матицу.