Sastanak sa državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova Narodne Republike Kine

Sastanak sa državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova Narodne Republike Kine

28/10/2021 Off By BERB

Izvor: predsednik.rs/Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova Narodne Republike Kine Vang Jiom, sa kojim je razgovarao o prijateljskim i ekonomskim odnosima dveju zemalja, ali i o zajedničkim projektima koje Republika Srbija i NR Kina realizuju, a koji su vredni gotovo osam milijardi evra.

 

 

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog posete, kako je rekao, velikog prijatelja, dodajući da su dugo razgovarali o svim temama od obostranog interesa. On je istakao da Srbija i Kina podržavaju jedna drugu u međunarodnim institucijama i organizacijama, kao i da je utrostručena trgovinska razmena u poslednjih pet godina.
“Imamo izvanredne odnose koje krasi čelično prijateljstvo. Za nas je Vaša poseta velika čast i želim da Vam zahvalim na odluci da posetite Srbiju i da Vas zamolim da prenesete moje najiskrenije  pozdrave predsedniku NR Kine i velikom prijatelju Republike Srbije Si Đinpingu”, rekao je predsednik Vučić i naveo da ga je posebno iznenadilo i obradovalo što je kineski ministar spoljnih poslova istakao neophodnost saradnje u inovativnim, modernim tehnologijama – robotici i veštačkoj inteligenciji.
“Na taj način, uz podršku Kine, Srbija može da ide u korak sa najrazvijenijim zemljama sveta”, istakao je predsednik Vučić. On je, na sastanku delegacija, poručio da Srbija i Kina u političkoj sferi nemaju otvorenih pitanja, već u svim međunarodnim institucijama i organizacijama, multimateralnim forumima, kao i u bilateralnim odnosima, odlično sarađuju.
“Verujem da možemo, ako je to uopšte moguće, da na još viši nivo podignemo našu saradnju”, rekao je predsednik Vučić i zahvalio na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, na onaj način na koji i Srbija uvek podržava politiku jedne Kine.
“Hvala vam na ogromnim investicijama u Srbiji. Hvala za mogućnost da učestvujemo u inicijativi Pojas i put. Mi podržavamo mudre reči predsednika Sija na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i njegovu inicijativu za globalni razvoj”, naglasio je predsednik Vučić.
Državni savetnik i ministar spoljnih poslova Narodne Republike Kine Vang Ji preneo je srdačne pozdrave predsednika Kine Si Đinpinga predsedniku Vučiću i rekao da kineski predsednik veoma ceni veliko prijateljstvo sa njim.
“Predsednik Si mnogo vrednuje duboko prijateljstvo koje je uspostavio sa Vama lično i čvrsto međusobno poverenje. Razvoj naših odnosa je baziran na ravnopravnosti i međusobnom poštovanju i zajedničkim interesima”, naveo je ministar Ji i dodao da je to velika pokretačka snaga u odnosima Srbije i Kine, koji imaju svetlu budućnost. On je istakao da dve zemlje solidarno čuvaju ravnorpravnost i zalažu se za pravdu na međunarodnoj sceni, kao i poštovanje pricipa u međunarodnim odnosima.
“Zajedno snosimo odgovornost za mir i stabilnost, kako u regionu tako i svetu. Ponosni smo na razvoj naših odnosa”, naglasio je kineski ministar Vang Ji.