Челично пријатељство и стратешко партнерство Србије и Кине

Челично пријатељство и стратешко партнерство Србије и Кине

28/10/2021 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас са државним саветником и министром спољних послова Народне Републике Кине Ванг Јием.

 

 

Министар Селаковић је изразио задовољство поводом прве билатералне посете министра Ванга Србији, иако је шеф кинеске дипломатије и раније боравио у посетама нашој земљи као члан делегација кинеског премијера и председника. Ово је уједно и прва билатерална посета шефа кинеске дипломатије Београду након више од десет година. Нагласио је да Србију и Кину вежу челично пријатељство и свеобухватно стратешко партнерство, као и узајамна подршка у питањима од суштинског националног интереса.

 

„Радује ме чињеница да се, упркос изазовима са којима се читав свет суочава услед пандемије Ковид-19, наши билатерални односи неометано развијају, и да смо успели да очувамо интензитет политичког дијалога и размене посета на високом нивоу“, поручио је Селаковић.

 

Нагласио је да се Србија поноси изузетним билатералним односима са Кином, којима посебну димензију дају блиски и пријатељски односи председника Србије и Кине Александра Вучића и Си Ђинпинга.

 

„Наша жеља је, да ће се, упркос одлагању до којег је дошло због пандемије Ковид-19, убрзо реализовати најављена посета кинеског председника Србији”, поручио је Селаковић.

 

Говорећи о сарадњи два министарства спољних послова, Селаковић је указао да је она веома добра, изразивши очекивање да ће Протокол о сарадњи два министарства, који је данас потписан, допринети њеном даљем јачању. Такође, напоменуо је да би од великог значаја било и што скорије одржавање билатералних политичких консултација на нивоу заменика министара, као и као и консултација у области конзуларне сарадње.

 

Шеф српске дипломатије је нагласио да веома ценимо доследан став и подршку Кине територијалном интегритету и суверенитету  Србије, посебно захваливши на јасној подршци у УН и другим међународним организацијама и институцијама. Министар је, истовремено, нагласио и да Србија чврсто подржава политику „једне Кине“ и принцип „једна земља – два система“.

 

Министар Селаковић је истакао да Србија пружа активну и снажну подршку глобалној иницијативи „Појас и пут“, као и механизму сарадње Кина-ЦИЕЗ.

 

Селаковић је пренео да Србија подржава све инклузивне иницијативе које подстичу глобални развој и пружају  једнаку шансу свим земљама, без обзира на њихову величину и број становника и у том духу, подржава и „Иницијативу за глобални развој“, коју је председник НР Кине Си Ђинпинг представио у свом говору на 76. заседању Генералне скупштине УН. Додао је да смо уверени да ће поменута иницијатива допринети даљем јачању мултилатерализма, праведног међународног поретка и мирољубивог развоја, а на добробит читавог човечанства.

 

Када је у питању економска сарадња, Селаковић је поручио да је Кина најважнији трговински партнер Србије у Азији, и изразио задовољство што наша размена бележи константан раст, посебно нагласивши да је у последњих пет година утростручена трговинска размена између две земље.

 

Селаковић је посебно поручио да нас радује успешан рад кинеских компанија у Србији, рад на заједничким пројектима у области енергетике и инфраструктуре, изразивши очекивање за нова улагања кинеских компанија.

 

Државни саветник и министар спољних послова Кине Ванг Ји је истакао да му је велика част и задовољство што поново борави у посети Србији и захвалио на гостопримству које је указано њему лично и кинеској делегацији.

 

„Ви сте млад, веома успешан политичар у политичком животу Србије. На позицији министра спољних послова дајете велики допринос развоју и учвршћивању наших односа и челичног пријатељства“, рекао је Ванг, нагласивши да је му је то био и утисак од првог сусрета са шефом српске дипломатије, током посете министра Селаковића Гуијангу, у мају ове године.

 

„Тада смо се упознали и успоставили добар радни однос, упутили сте ми позив за посету и, ево, по договору, дошао сам у Србију“, рекао је Ванг. Нагласио је да је потврда изванредних односа две земље и чињеница да су узајамне посете министра Селаковића Кини, као и његова актуелна посета Србији, реализоване у периоду краћем од пола године, што, такође, сведочи о значају који обе земље придају међусобним односима и партнерству.

 

„Наша страна веома цени традиционално пријатељство, које је издржало различита искушења, као и изазове и промене на међународном плану”, рекао је Ванг и додао да је традиционално пријатељство Србије и Кине обновљено под снажним руководством председника Вучића и Сија.

 

„Кина ће увек бити лојалан партнер Србији. Циљ мог доласка је да се одржи интензитет продубљеног стратешког дијалога са српским руководством и додатно унапреди укупна сарадња”, поручио је Ванг.