Састанак са генералном секретарком OЕБС-а

Састанак са генералном секретарком OЕБС-а

25/10/2021 Off By BERB

Izvor: predsednik.rs/Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са генералном секретарком Организације за европску безбедност и сарадњу (OЕБС) Хелгом Шмид, са којом је разговарао о учешћу ове институције у реформским процесима у Србији, као и о приоритетима у будућој сарадњи, европском путу Србије и реформама у области владавине права.

 

 

Председник Вучић је истакао значај сарадње са ОЕБС-ом, чија су искуства значајна за унапређење реформских процеса у Србији, нарочито у саветодавном аспекту приликом спровођења реформи, као и у пружању подршке јачању демократских институција, подстицању дијалога и пружању подршке цивилном сектору.
„За Србију је рад на наставку реформи од кључног интереса, како за даљи напредак земље у свим областима, тако и у циљу очувања стабилности у региону“, истакао је председник Вучић и додао да рад на даљем унапређењу регионалног повезивања представља једно од темељних полазишта спољне политике Србије, док је њен приоритет – пуноправно чланство у Европској унији.
У том контексту, председник је посебно нагласио да је Србија спремна на убрзање приступног процеса и да је управо због тога прихватила и нову методологију преговарања.
Генерална секретарка Шмид је нагласила да ће ОЕБС, као поуздан партнер Србије, наставити да преноси искуства институцијама Србије у погледу најбољих пракси на нашем реформском путу. Она је похвалила Србију због резултата и очигледног напретка у свим областима од значаја, што је приказао и најновији Извештај Европске комисије, те да је напредак посебно остварен у сфери економије и допринoса регионалној стабилности и повезивању.
Шмидова је посебно истакла спремност ОЕБС-а да пружи подршку унапређењу медијске ситуације у Србији, као и у области владавине права и примени стандарда зелене агенде.
Саговорници су такође констатовали да је улога ОЕБС-а од изузетног значаја за регионалну безбедност и да је Србија, у складу са начелима ове организације, чврсто опредељена да и даље даје пун допринос регионалној стабилности.