Почиње исплата субвенција за прелазак на нови модел фискализације

Почиње исплата субвенција за прелазак на нови модел фискализације

25/10/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали је истакао да данас почиње исплата субвенција за прелазак на нови модел фискализације, односно за замену фискалних каса, обвезницима који су се пријавили за субвенције. 

 

„Држава је обећала да ће сносити све трошкове, а то подразумева 100 евра по продајном месту и 100 евра по фискалном уређају. Пријављивање траје до краја јануара, преко портала Пореске управе. Данас ће новац добити обвезници који су се до петка пријавили. Обећали смо да ћемо исплаћивати сваке недеље субвенције, и сада испуњавамо то обећање, у дан и у динар. Ова исплата предвиђена је за покривање трошкова за набавку нових фискалних уређаја, за нови систем који је флексибилан, а фискални уређај може бити и мобилни телефон и таблет“, рекао је Мали гостујући на телевизији Прва.

Објаснио је да је Привредна комора проценила да ће на овај начин привреда може да уштеди око 10 милиона евра годишње, јер неће бити више папирних ролни, обавезних сервиса и сл.

„Сваки купац ће моћи да провери рачун који добије преко QR кода, што отвара могућност да нам и грађани помогну у сузбијању сиве економије. Уз е—фактуре од следеће године, е-отпремнице које почињу да се примењују 2023. године, ово је систем који ће нам умногоме помоћи у борби против сиве економије. Биће готово немогуће пословати нелегално. Дакле, или ће радити у складу са законом, или ће бити у црној зони што је онда тема за тужилаштво. Желимо да нам привреда буде конкурентнија, атрактивнија и да идемо у корак са светом“, напоменуо је Мали.

Министар финансија се осврнуо на помоћ коју је прошле и ове године држава определила за привреду и грађане, како би помогла у спречавању последица пандемије вируса корона.

„То је озбиљна економска политика. Србија је реаговала правовремено, са пуно новца и показала да је стабилна. Уложили смо осам милијарди евра како бисмо помогли и привреду и грађане. Погледајте резултате – прошле године пад је био 0,9 одсто, а ове године ММФ пројектује раст 6,5 процената. Ми кажемо да ће раст бити најмање 7 одсто. У највећој економској кризи икада, Србија ће прошле и ове године имати кумулативно један од три најбоља резултата у Европи. Важно је напоменути да смо остварили за милијарду и по евра бољи резултат него што је планирано, а сутра је ребаланс буџета на дневном реду у Скупштини. Економија нам се брже опоравља, и показало се да смо били у праву што издвајамо више новца за капиталне инвестиције. Плате расту из месеца у месец, а у децембру очекујемо да ће просечна зарада бити између 618 и 620 евра“, истакао је Мали.

Напоменуо је и да је последица огромног улагања новца у подршку привреди и грађанима задржавање производних капацитета, очување радних места, али и смањење пројектованог дефицита на 4,9 одсто.

„Јавни дуг нам је стабилан и на крају године ће бити 58,2 одсто, што је далеко од нивоа који прописује Мастрихт, а који прописује границу од 60 процената у односу на БДП. Пратио сам резултате у Европској унији, где је у просеку удео јавног дуга у БДП-у 97 одсто. Дакле, разлика је огромна“, рекао је Мали.

Мали је објаснио и да се наставља са исплатама у оквиру трећег пакета помоћи.

„По 30 евра свим пунолетним грађанима биће исплаћено 1, 2. и 3. новембра, за шта је пријављено више од 5,7 милиона грађана. Пензионери, њих 1,7 милиона добиће ту помоћ 1. новембра, а осталим грађанима помоћ ће бити уплаћена у наредна два дана. Ребалансом буџета смо предвидели и исплату додатних 20 евра у децембру, за шта се пријаве отварају 15. новембра. Тиме смо желели да дамо шансу и оним грађанима који се нису пријавили, или који су у међувремену постали пунолетни, добили пребивалиште, личну карту. Пријављени грађани и пензионери помоћ ће добити аутоматски, не морају да се пријављују“, напоменуо је он и додао да се тиме завршава трећи програм помоћи.

Објаснио је да је економија егзактна наука, у којој увек знате на чему сте, али да је важан и оптимизам, да грађани виде да вам је стало до њих, да знају да имају на кога да се ослоне.

„Кроз пакете помоћи смо успели да одржимо оптимизам, показали смо да је Србија јака и стабилна држава, да је ту за своје грађане и да свако обећање испуњава и у дан и у динар. Очекујем још боље године испред нас, с обзиром на одличне резултате које смо постигли“, рекао је он.

Министар је одговорио и на критике оних који повезују исплату помоћи са изборима који ће бити одржани следеће године.

„Ако се сећате, ми смо са програмима помоћи кренули одмах по избијању пандемије вируса корона прошле године, у априлу. Ово нема везе са изборима, већ пре свега са одговорном економском политиком коју водимо. Показало се да смо апсолутно успели у томе. Сетите се и 2014. године, када је председник Александар Вучић био председник владе, када су покренуте тешке мере фискалне консолидације. Резултат те одлуке је био суфицит у буџету четири године заредом, захваљујући чему смо успели да се изборимо за јаку и стабилну државу, и за довољно новца, који је био довољан да спремно дочекамо кризу, али и да подижемо плате и пензије, да инвестирамо у изградњу ауто-путева, болница, школа“, рекао је Мали.

На питање да прокоментарише критике Драгана Ђиласа, председника Странке слободе и правде, који тврди да Пореска управа затвара локале у којима он седи, министар финансија је нагласио да нико није изнад закона.

„За поједине је вест то што Пореска управа ради посао и што нико није изнад закона. Да ли то значи да за Ђиласа и за власнике локала где он седи не треба да важе правила као и за остале? Јел то значи да треба да се за њих донесе посебан закон? Инспекција само ради свој посао“, напоменуо је он.

Осврнуо се и на нападе на председника Александра Вучића и његову породицу и нападе на Србију, због успеха који се постижу.

„Ако погледате медијске наступе против председника, видећете својеврсни рат и на нивоу Европе и на нивоу региона. Рецимо, поред домаћих, и хрватски медији пишу бесмислице и константно нападају Вучићa и његову породицу. То је њихова кампања месецима уназад. Никоме не одговара јака и стабилна Србија, јер уштедели смо милијарду и по евра, никада више нисмо инвестирали, повећавамо плате и пензије, имамо највећу стопу раста у региону. Погледајте БДП, сустижемо Хрватску, а пре свега пар година су били милијардама евра испред нас“, рекао је он и истакао да се никада неће одустати од борбе за бољу и успешнију Србију.

Поред ребаланса буџета који ће сутра бити пред посланицима, Мали је најавио да ће следеће недеље на влади бити буџет за наредну годину.

„У септембру смо донели одлуку да минимална зарада буде увећана од 1. јануара следеће године за 9,4 одсто, односно да буде преко 35.000 динара, што је дупло више него пре само десет година. Јасно је да је животни стандард грађана већи, а ми смо на добром путу да остваримо циљ планиран пројектом „Србија 2025“ који предвиђа да просечна пензија до 2025. године буде од 420 до 430 евра, а просечна плата око 900 евра. Са стабилним јавним финансијама, стабилним јавним дугом и јасном стратегијом капиталних улагања, у болнице, ауто-путеве, школе, Србија постаје боље место за живот. У ребалансу буџета имамо додатни новац за Моравски коридор да се убрзају радови, за потпуну реконструкцију Дома за децу и омладину у Звечанској, за реконструкцију домова здравља у Чукарици, Гроцкој, Сомбору…“, објаснио је Мали и закључио да нема стајања, Србија иде напред.