RECEPTI: TORTILJE SA KOBASICOM
24/05/2015Izbor MARIJA RADOVIĆ
Potrebno:
100 g kranjske, malo zelene salate, tvrđeg sira – oko 400 g, tortilje koje mogu da se nađu u svim radnjama, glavica crmničkog luka, , senf, jedna pavlaka, par čenova belog luka (po ukusu) I pavlaka za kuvanje od pola litra, malo soli, bibera, 5-6 čeri paradjza, jedna paprika (jarke boje zbog izgleda jela, ali možete da se prilagodite onom što imate).
Priprema:
Prvo stavite kobasicu da se kuva. Ukoliko želite jači ukus, ispržite je bez ulja u grilu. Onda se sredi povrće– opere i očisti. Zelenu salatu, sir, luk i papriku narežite na rezance a paradajz na listove..
U posudi pomešajte senf, iseckani beli luk, pavlaku I plavaku za kuvanje, a sve začinite biberom i solju. Kobasicu izrežite po dužini pa onda na komade. Tortilje jednu po jednu ugrijte na tiganju bez ulja, namažite sosom, napunite ih svim sastojcima i zamotajte. Prelijte i preko njih malo sosa.
Savet:
Ukoliko vas ne mrzi, napravite još i paradajz sos. Pasato paradajz iz konzerve ili tetrapaka zaljutite sa par kapi čilija, dodajte malo maslinovog ulja, začina (bosiljak, origano, ruzmarin, biber…).I gotovo!<
HRANA
RECEPTI: NEOBIČAN GIROS
Izbor MARIJA RADOVIČ Potrebno: 150 gr sitno iseckane slanine150 gr teletine100 gr kukuruza u zrnu2 crvene paprike1,5 supena kašika ulja1 glavica crvenog lukaso, biber, kari, aleva paprika Priprema: Teletinu iseckajte na male i tanke komadiće, stavite je u posudu i dodajte, so, biber, vegetu, alevu papriku, kari, 1 supenu kašiku ulja (naravno i začine dodaj te po svom ukusu).Sve zajedno dobro promešajte i pustite da odstoji oko 10 minuta. U duboku posudu dodaj te pola supene kašike ulja, dobro zagrejte
RECEPTI: SUPA OD KOPRIVE
Izbor MARIJA RADOVIĆ MLADI listovi i vrhovi koprive mogu biti prava gastro poslastica, stoga se ovog proljeća odlučite za nove kulinarske izazove. Listovi koprive ukusni su i vrlo hranjivi, ukusom podsećaju na paškanat pa se najčešće i koriste kao njegova zamena ili zamena za blitvu u pripremi jela. Sadrže zavidne količine železa, važnih minerala i čak 20 puta više vitamina C od zelene salate pa su izvrsno prirodno sredstvo za liječenje anemije na vašem tanjiru. Pomažu čišćenju organizma, ublažavaju
RECEPT: ŽITO TORTA
Potrebno: Za patišpanj: 13 belanaca 8 žumanaca 10 kašika šećera 12 kašika mlevenih oraha 7 kašika brašna prašak za pecivo Za krem: 5 dl mleka 5 žumanaca 16 kašika šećera 7 kašika brašna 250 g maslaca 200 g prah šećera 300 g mlevenih oraha pola morskog oraščića Priprema: Umutite čvrst sneg od belanaca uz neprestano dodavanje šećera. Potom ubacite i žumanca i mutite dok ne postane penasto, onda sipajte mlevene orahe, brašno i prašak
RECEPTI: BALKANSKA KRALJICA
Izbor MARIJA RADOVIĆ Potrebno: 3 kg jagnjetine (prasetine), 1 kg crnog luka, 2 zelene paprike 2 kašike peršuna, beli luk, 2 kašike ulja, 250 ml belog vina, šoljica vode, ulje, so, biber Priprema: Meso u komadu operite, obrišite čistom kuhinjskom krpom, posolite pa ga zatim špikujte belim lukom (špikovati znači zaseći meso i ubaciti beli luk). Tako pripremljeno, stavite u zemljani đuveč. Očistite luk i isecite na rebarca i njima prekrijte meso. Na drugoj strani posebno izmešajte papriku (koju