Srbija opredeljena da sprovede svaki sistem za zaštitu dece

Srbija opredeljena da sprovede svaki sistem za zaštitu dece

20/10/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas, na otvaranju Šeste međunarodne stručne konferencije o bezbednosti dece „Bezbednost i odgovornost 2021“, da je Srbija opredeljena da uradi sve i sprovede svaki sistem koji će poboljšati zaštitu i bezbednost dece.

Brnabić je na skupu, u organizaciji Fondacije “Tijana Jurić” i Centra za nestalu i zlostavljanu decu, navela da već drugi put učestvuje na godišnjoj konferenciji pomenute fondacije i da joj je svaki put jednako teško kada razmišlja o tome sa kakvim se problemima i opasnostima deca suočavaju na dnevnom nivou.

Ona je, kada je reč o inicijativi Fondacije “Tijana Jurić” za uvođenje sistema Amber alert, istakla da je pre dva dana održan sastanak predstavnika MUP-a i Poverenika za informacije od javnog značaja, kako bi se otklonile i poslednje prepreke za uvođenje tog sistema, odnosno kako bi uskladilo zakonodavstvo.

Deca su najranjivija društvena grupa, a naša dužnost i obaveza jeste da ih zaštitimo, naglasila je premijerka.

Kada se priča o prioritetima Vlade Srbije, kako je ukazala, nikada se ne kaže da je jedan od prioriteta da se zaštite deca, već zdravstvo, kultura, reforme vladavine prava, zelena agenda, a to je zato što zaštita dece nije prioritet, već fundamentalna obaveza svih.

Prema njenim rečima, bezbednost dece je osnovna obaveza svake vlade i čitavog društva, ali i svakog pojedinca, zato što ne postoji ništa važnije od toga da deca budu bezbedna, sigurna i da ne osećaju strah.

Brnabić je podvukla da svi pojedinci moraju da rade na tome i da nikada ne sme da se okrene glava kada se vidi ili nasluti bilo kakvo zlostavljanje i ugrožavanje dece, pri čemu na bezbednosti dece mora da se radi jedinstveno.

Srbija je posebno želela da se posveti zaštiti dece u sferi digitalnog, odnosno na internetu i društvenim mrežama, navela je ona i podsetila na to da je, na njenu inicijativu od prošle školske godine uveden predmet „Digitalni svet“ od prvog razreda osnovne škole, kroz koji deca uče o rizicima, bezbednosti, zašto i gde ne treba da ostavljaju svoje podatke, kako da reaguju na neprimeren sadržaj i slično.

U uvodnom delu konferencije govorili su i osnivač Fondacije “Tijana Jurić” Igor Jurić, ambasadori SAD i Belgije u Srbiji – Entoni Godfri i Koen Adam.

Jurić je rekao da se uvođenje Amber alerta nalazi i u Akcionom planu za Poglavlje 23 u okviru evropskih integracija Srbije, i dodao da mu to, pored premijerkine podrške, daje nadu da će taj sistem biti uskoro uveden u našoj zemlji.

Ambasador Godfri je podsetio na to da je Amber alert osnovan 1996. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon ubistva devetogodišnje Amber u Teksasu, čiji ubica nikada nije otkriven.

On je objasnio da sistem obuhvata policiju, štampu, društvene medije, a od njegovog uvođenja u SAD 95 odsto slučajeva otmica dece rešava se u roku od 72 sata.

Sjedinjene Američke Države su spremne, kako je poručio, da obezbede finansiranje, tehničku podršku i ekpertizu za uvođenje sistema Amber alert u Srbiji.

Ambasador Adam je upozorio na to da preživljavanje otete dece zavisi od brzine akcije njihovog pronalaženja, naglasivši da je u tim pitanjima izuzetno važna i preventiva.

U tom smislu, on je podsetio na to da je u Belgiji pre 25 godina, nakon tragedije u kojoj je jedna devojčica oteta i ubijena, reformisan pravosudni sistem, a u okviru federalne policije oformljena je jedinica koja se bavi nestalim licima.

Prema njegovim rečima, od tada je prijavljeno 32.000 slučajeva nestalih, od čega 8.000 dece mlađe od 18 godina, pri čemu je 75 odsto tih slučajeva rešeno.

Sistem Amber alert postoji u 33 zemlje sveta, od toga 20 u Evropi.

Tokom tri panela, učesnici će govoriti o važnosti, ali i preduzetim merama kada je reč o uklanjanju materijala seksualnog zlostavljanja dece sa interneta, zatim o virtuelnom, odnosno digitalnom životu dece i mladih, kao i o problemu nestale dece, sa osvrtom na dobre prakse u tužilačkim istragama u tim slučajevima i postojećim mehanizmima u pronalaženju nestale dece.