Stefanović položio venac povodom Dana oslobođenja Beograda

Stefanović položio venac povodom Dana oslobođenja Beograda

20/10/2021 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović položio je danas venac u Aleji streljanih rodoljuba 1941-1945 na Novom Groblju.

 

– U ovakvom danu dužni smo da se setimo koliko je skupa sloboda koju su naši preci, osvedočeni rodoljubi i borci protiv fašizma, platili i svojim životima da bismo mi danas živeli u nezavisnoj i slobodnoj zemlji. Dužni da se setimo svih ljudi koji su neustrašivo, od prvog trenutka okupacije, odlučili da se bore ne želeći da se pomire sa tim da im je zemlja okupirana i ne želeći da trpe tuđu čizmu. Zato smo danas ovde da odamo poštu svim ljudima koji su ubijeni i streljani, koji su pali u borbi i koji su neumorno u periodu od 1941. do 1944. i oslobođenja Beograda bili uz svoju zemlju i uz svoj narod, ne razmišljajući čak ni o svojim životima – rekao je Stefanović.

On je istakao da su oni želeli da vide slobodnu Srbiju, koja je nezavisna, samostalna u donošenju sopstvenih odluka i koja odgovara samo svom narodu.

– Danas vodimo istu borbu, i predsednik Vučić i naša Vlada i cela država, svim silama i gradnjom puteva, mostova, škola i bolnica, borbom protiv nevidljivih neprijatelja, kakav je kovid-19, ali i boreći se za snažniju Vojsku da bi Srbija zauvek ostala nezavisna, slobodna i da bi jedino odgovarala glasu svog naroda i nikome drugom – rekao je Stefanović.

On je čestitao svim Beograđanima, ali i svim građanima Srbije, ovaj veliki praznik oslobođenja našeg glavnog grada od fašizma.

– Sa željom da nikada više ne budemo u situaciji da se puškom ili oružjem borimo za slobodu, već samo znanjem, snažnijom ekonomijom i snažnijom državom, ali da, takođe, uvek znamo da postoji naša snažna Vojska Srbije koja je tu da zaštiti svoje građane i uvek bude uz svoj narod – rekao je ministar odbrane.

Ministar Stefanović venac je položio u pratnji direktora Inspektorata odbrane general-majora Mileta Jelića i komandanta Garde Vojske Srbije general-majora Milomira Todorovića.

Ceremoniji su prisustvovali pomoćnik ministra za ljudske resurse Katarina Tomašević i v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane Predrag Bandić.