Зеленим инвестицијама подижемо стандарде животне средине

Зеленим инвестицијама подижемо стандарде животне средине

20/10/2021 Off By BERB

Фото: ekologija.gov.rs

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић присуствовала је данас са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томиславом Момировићем и председником ГО Лазаревац Бојаном Стевићем, почетку радова на изградњи канализационе мреже у Великим Црљенима.

 

 

На територији Лазаревца гради се недостајућа канализациона мрежа на две локације, што је предуслов за изградњу два постројења за прераду отпадних вода. То је део великог пројекта „Чиста Србија“, који реализује Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у сарадњи са кинеском компанијом CRBC.

 

-Данас су у Лазаревцу истовремено отворена два градилишта. Почиње изградња више од 70 километара канализационе мреже, а затим ће се градити и два пречистача. Овај пројекат ће у великој мери унапредити квалитет живота грађана Лазаревца, а тиме уједно започињемо велики инвестициони циклус. План је да у наредних пет година изградимо око 90 модерних пречистача са пратећом инфраструктуром. Ови су важни пројекти који ће променити еколошку слику Србије и потврда наше посвећености испуњавању циљева Зелене агенде – рекла је Вујовић.

 

Министарка је навела да знатан број зелених капиталних пројеката, попут овог у Лазаревцу, реализује Министарство грађевинарства са кинеским партнерима. Она је додала да министарство на чијем је челу заједно са Владином Канцеларијом за јавна улагања, прегледа пројекте за изградњу фабрика за прераду отпадних вода и канализационе мреже у 26 локалних самоуправа, који ће бити финансирани из кредитне линије Развојне банке Савета Европе.

 

 

-Прегледамо документацију јер су неки пројекти били предимензионирани и односу на потребе локалне самоуправе. Убрзано се ради и очекујем да ћемо ускоро моћи да кренемо са тендерисањем за изградњу првих постројења. Желим да захвалим и колеги Момировићу на труду да се зелени пројекти који су потребни Србији што пре отпочну и реализују. Зелене инвестиције су најбољи показатељ колико смо озбиљни у намери да зарад будућих генерација подижемо стандарде заштите животне средине и унапредимо стање у овој области. То је политика председника Вучића и Владе Србије и наставићемо да улажемо и да се боримо за што квалитетнији живот наших грађана – рекла Вујовић.