Ретроспективна изложба Владимира Величковића у Музеју савремене уметности

Ретроспективна изложба Владимира Величковића у Музеју савремене уметности

20/10/2021 Off By BERB

Фото: Горан Златковић

 

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила је данас изложбу „Владимир Величковић: Фигура као израз егзистенције” у Музеју савремене уметности  и истакла да је наша привилегија да имамо тако даровите сликаре, а заједничка обавеза свих нас који се бавимо културом јесте да њихова дела учинимо што доступнијим широј публици.

 

 

„Ова изложба добар је пример како се заједничким деловањем Министарства културе и информисања, Музеја савремене уметности, бројних других музеја, галерија и појединаца, уз велику помоћ породице Владимира Величковића, организује културни догађај највишег нивоа. Њиме не само да одужујемо дуг који као држава и друштво имамо према великом сликару, већ и новим генерацијама указујемо на значај његовог дела, као и на то да стати у ред најпризнатијих не мора остати само недостижни идеал“, нагласила је Гојковић.

 

Захваљујући ретком сликарском дару, као и својој достојанствености и целокупној личности, према речима министарке културе и информисања, Владимир Величковић је постао један од заштитних знакова читаве наше културне сцене друге половине 20. века. „Попут славних претходника: Саве Шумановића, Петра Лубарде, Петра Добровића, да поменем само неке, свој јединствени уметнички израз највећим делом изградио је у ‘граду светлости’”, рекла је Гојковић.

 

Гојковић је подвукла да се вековна веза српских уметника и Париза и у овом случају показала инспиративном и плодоносном, јер је довољно рећи да је Владимир Величковић први Србин члан француске Академије лепих уметности и да је носилац највиших признања Француске Републике.

 

„Често је заиста тешко створити праву слику о томе колико је велики успех постати цењени сликар у граду који не само да је културна метропола, већ који и живи и ‘дише’ за уметност. Сразмере тог успеха постају још веће ако имамо у виду да је сликар о себи рекао да ‘компромис није у његовом карактеру’. Бити свој, не повлађивати публици ни у једном сегменту, сликати без диктата галериста и терета наруџбина, а при томе увек бити поштован и уважаван, то је оно што одликује само мали број уметника“, рекла је Гојковић.

 

 

Према њеној оцени за нашу културу и друштво је важно што овај уметник никада није раскидао везе са својом отаџбином.

 

Гојковић је истакла да је ова ретроспективна изложба сликара, академика и професора Владимира Величковића један од најзначајнијих културних догађаја у овој години и одлична прилика да се публика додатно упозна са делом великог српског сликара.  Гојковић је изразила уверење да ће ова ретроспектива привући велики број посетилаца и пажњу јавности из читавог региона.

 

„Није нимало случајно што се изложбом управо његових дела обележава дан оснивања овог Mузеја. Искористила бих ову прилику да директорки и запосленима пожелим срећан рођендан и много успеха у будућности, а све вас позивам да обиђемо изложбу и проглашавам је отвореном“, закључила је Гојковић.

 

 

Изложба, кустоса Светлане Митић и Жаклине Ратковић, обухвата више од 100 радова Владимира Величковића реализованих у медијима слике и цртежа, међу којима је и 13 дела из збирки Музеја савремене уметности колекционираних од 1962. до 2019. године. Поред радова из колекције Музеја, на изложби су заступљена и дела из других институција, музеја и галерија.