ММФ повећао пројекцију привредног раста за Србију на 6,5 одсто

ММФ повећао пројекцију привредног раста за Србију на 6,5 одсто

20/10/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић одржала је данас састанак са делегацијом Међународног монетарног фонда током којег је шеф Мисије Јан Кес Мартејн истакао да је ММФ повећао пројекцију привредног раста за Србију за ову годину са шест, на 6,5 одсто.

 

Пројекција раста БДП за наредну годину је 4,5 одсто, рекао је Мартејн на састанку у Влади Србије и оценио да се српска привреда због кризе изазване пандемијом корона вируса опоравља добром динамиком, а да су економски резултати бољи од очекиваних.

 

Председница владе је рекла да је јуче објављен, како је оценила, позитиван извештај Европске комисије о Србији и нагласила да је у области владавине права направљен напредак, први пут после пет година, да је Србија на добром путу, али да и даље има доста тога што је потребно да се уради.

 

У наредним данима биће достављен Извештај о напретку постигнутог у примени нерешених препорука Групи држава за борбу против корупције (Greco), рекла је Брнабић и додала да је Венецијанска комисија усвојила позитивно мишљење о нацрту акта о промени Устава, да се убрзано ради на реформи правосуђа, као и да се смањује број заосталих предмета у судовима.

 

Премијерка Брнабић је истакла да је у Србији две дозе вакцине примило 52,5 одсто грађана и да је неопходно да се повећа стопа вакцинације како би се здравствена ситуација стабилизовала.

 

На столу су биле и теме о буџету за наредну годину и реформа Пореске управе, као и ситуација у енергетици. Премијерка је истакла да је важно што је Србија сачувала своје резерве гаса и да постоји енергетска сигурност, а да је наша земља, у том смислу, у бољој ситуацији од многих земаља у Европи и свету.

ММФ је претходне седмице започео прву ревизију новог саветодавног аранжмана „Инструмент за координацију политика“ који је почео да се спроводи у јуну 2021. године и трајаће до краја 2023. године. Циљ новог аранжмана је спровођење структурних реформи и одржавање макроекономске и финансијске стабилности.

Састанку је присуствовао и министар финансија Синиша Мали.