Изложба „Од бидермајера до Медиале – Сликарство 19. и 20. века у Историјском музеју Србије”

Изложба „Од бидермајера до Медиале – Сликарство 19. и 20. века у Историјском музеју Србије”

19/10/2021 Off By BERB

Фото: kultura.gov.rs

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила је изложбу под називом „Од бидермајера до Медиале – Сликарство 19. и 20. века у Историјском музеју Србије“ и том приликом истакла да изложбу чини део богате Ликовне збирке Музеја која пружа јединствен пресек уметничке сцене наше земље у претходна два века.

 

 

 

„Пред нама је више од стотину дела на којима су насликане многе личности и теме које су обележиле поменути период и која говоре о вредном културном наслеђу и богатој историји нашег народа и државе. Тако ће поред приказа развоја сликарства у Србији у деветнаестом и двадесетом веку, посетиоци моћи да стекну сазнања и о друштвеним токовима тога времена“, напоменула је министарка културе.

Гојковић је скренула пажњу да изложена дела говоре и о битном утицају савремених европских и светских токова на рад готово свих наших значајнијих сликара у претходна два века међу којима су Паја Јовановић,  Урош Предић, Миодраг Мића Поповић, Стеван Тодоровић и други.

 

„Можемо да будемо поносни на то што су уметници из Србије били важан део светске културне сцене и што су многи од њих својим радом били инспирација бројним ствараоцима из других земаља. О богатству наше уметничке сцене, сведочи и разноликост стилова и разнородност тема које овде можемо видети“ нагласила је министарка културе и додала да су се српски уметници 19. и 20. века често бавили темама из историје нашег народа и државе, те да су тим догађајима и личностима прилазили са великим надахнућем, показујући на тај начин да патриотизам и љубав према свом народу нису у супротности са прихватањем савремених европских и светских трендова у уметности.

Гојковић је указала на важност изложбе будући да поставку чине и поједина дела која се по први пут представљају јавности.

 

„Захваљујући недавним аквизицијама, публици су доступни портрет краља Александра Карађорђевића, рад Спиридона Боцарића, портрет краљице Марије Карађорђевић, непознатог аутора, као и некада забрањена слика Миодрага Миће Поповића ʼ7. јули –  Устанак 1941.ʼ“навела је министарка културе оценивши да је од изузетног значаја да најширој јавности буду представљени не само радови који су из идеолошких или неких других разлога били недоступни, већ и бројне слике и друга дела из богатих збирки које се чувају у депоима наших музеја.

„Надам се да ће младе генерације у што већем броју посетити изложбу коју данас отварамо, имајући у виду да ће путем ње моћи да упознају део опуса наших врхунских уметника, као и да стекну комплетнију слику о значајним личностима и догађајима из историје Србије“, закључила је Гојковић подсетивши на чињеницу да је српска уметничка сцена одувек достизала високе домете, што представља разлог више да оно најбоље буде приказано широј публици.