Повећање енергетске ефикасности национални циљ

Повећање енергетске ефикасности национални циљ

18/10/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Димитровграду, где су уручени уговори грађанима за замену столарије, да је повећање енергетске ефикасности национални циљ, који је могуће остварити само заједничким радом државе, локалне самоуправе и грађана.

 

 

„Ово је општина која је у свим пословима, и у претходних шест година када сам водила друго министарство, када смо радили ауто-путеве, била једна од најефикаснијих. Хвала општини што ће и у наредном периоду учествовати у пројектима које ћемо заједно спроводити. Повећање енергетске ефикасности јако је важно за све, најпре за грађане који ће имати ниже рачуне, а уједно ће имати здравију животну средину. Ми трошимо око 40 одсто више него што је просек у земљама ЕУ, нема разлога да се разбацујемо и да годишње кроз прозор бацимо производњу једне ТЕ. Улагаћемо новац и у наредних неколико година, између 200 и 250 милиона евра годишње. Радићемо заједно како би домаћинства у Србији трошила око 20 одсто мање, то је резултат повећања енергетске ефикасности. Коридори енергетске ефикасности су као изградња ауто-пута, а резултати ће донети мању потрошњу, ниже рачуне и здравију животну средину“, истакла је Михајловићева.

 

Владица Димитров, председник општине Димитровград, рекао је да ће ова локална самоуправа учествовати и у наредним пројектима Министарства.

„Велико је задовољство што смо прва општина која креће са пројектом повећања енергетске ефикасности. Хвала Министарству на подршци и помоћи, хвала и суграђанима који су се јавили. Највећи проценат аерозагађења долази од индивидуалних ложишта и ово је озбиљан корак у заштити животне средине. Ми ћемо и у наредној години обезбедити новац у буџету за наставак овог пројекта“, рекао је он.

 

Драгана Тончић, начелница Пиротског округа, рекла је да је подела уговора у Димитровграду значајан догађај за читав округ и истакла да се нада да ће у наредним годинама бити обезбеђена средства за друге општине и градове у округу.

Драган Симеонов и Илија Методијев, који су се обратили у име 54 домаћинства која су добила субвенције, истакли су значај замене столарије за своје породичне куће, напоменувши да би без помоћи државе тај посао одлагали годинама.

 

Зорана Михајловић, изјавила је у Димитровграду и да ће радови на изградњи интерконектора Ниш-Димитровград почети крајем новембра.

 

„Сведоци смо светске енергетске кризе која ће се завршити, али ће сличне постојати у деценијама испред нас, јер сви показатељи говоре да ће се и производња, али и потрошња енергије увећавати. Оно што је битно за нас је да ћемо имати довољно топлотне, електричне енергије и гаса, а грађани ће енергенте плаћати по гарантованим ценама. Најважнија ствар је да наша јавна предузећа нису била спремна за ову кризу. „Србијагас“ преговара о новом уговору са „Гаспромом“, али је то одавно требало да уради, као што је ЕПС требало боље да планира ремонте, а да не говорим о томе да деценијама није било инвестиција у нове капацитете. Спремили смо законе, нови инвестициони план и програм, и спроводићемо их како бисмо били енергетски безбедни“, рекла је Михајловићева.

 

Она је истакла да је гасовод Ниш-Димитровград значајан због диверзификације праваца, али и снабдевача гасом.

„Србија је заједно са ЕУ обезбедила 85 милиона евра, радови ће трајати око две године. Овај интерконектор је важан јер се њиме везујемо за Бугарску и имаћемо могућност да гас добијамо из других праваца и од других добављача, да ли ће то бити преко Азербејџана или Израела и Кипра – видећемо. Битно је да имамо инфраструктуру и да будемо спремни“, рекла је она.