Настављени разговори са ММФ-ом у оквиру новог саветодавног аранжмана

Настављени разговори са ММФ-ом у оквиру новог саветодавног аранжмана

18/10/2021 Off By BERB

Фото: mfin.gov.rs

 

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали наставио је данас разговоре са делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју предводи Јан Кес Мартејн, а која од данас борави у Београду. Разговори су се протекле недеље обављали онлајн, а у оквиру новог саветодавног аранжмана „Инструмент за координацију политика“ који је почео да се спроводи у јуну 2021. године.

 

Dimitrovgrad, 18. oktobra 2021. – Ministar finansija Sinisa Mali sastao se danas sa sastanak sa Misijom mmf-a koju je predvodio sef Misije MMF-a u Beogradu Jan Kejs Martej. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

 

Тема састанка је био буџет за 2022. годину, као и структурне реформе које су део актуелног аранжмана, са нагласком на реформи Пореске управе.

 

Буџет за 2022. годину ће се наћи у скупштинској процедури у другој половини новембра. Министар је рекао да је циљ буџета да се настави са смањењем дефицита и са смањењем удела јавног дуга у БДП-у. Он је известио шефа Мисије ММФ-а да ће и у наредној години велики део буџета бити издвојен за капиталне пројекте, који даље утичу на раст БДП-а и на бољи квалитет живота грађана. Како је истакао, велики део пројеката ће бити део тзв. зелене агенде, и додао да је Србија недавно издала своју прву зелену обвезницу, те да има спремне пројекте за финансирање. У оквиру буџета наћи ће се и веће пензије, и то по швајцарској формули, и веће плате у јавном сектору.

 

Мали је истакао и да реформа Пореске управе иде по плану, као и пројекти преласка на нови модел е – фискализације и е – фактуре, а који ће у целости променити начин на који функционише фискални систем у Србији.

 

Министар Мали је поновио да су испуњена сва четири реформска циља која су са ММФ-ом договорена у априлу ове године, што говори о посвећености и озбиљности Републике Србије овом аранжману. Ту се пре свега мисли на методологију за праћење фискалних ризика, Стратегију за развој тржишта капитала, уредбе из домена контроле државне помоћи, а тема састанка је било и извештавање по ГФСМ методологији ММФ-а, које је договорено и потврђено, а што је такође један од реформских циљева.

 

Мисија Међународног монетарног фонда ће боравити у Београду до 22. октобра. Нови аранжман „Инструмент за координацију политику“ започет је у јуну 2021. године и трајаће до краја 2023. године. Аранжман је у потпуности саветодавног карактера, односно не подразумева финансијску подршку.