Očuvanje tradicije i kulture hrvatske nacionalne manjine u Srbiji

Očuvanje tradicije i kulture hrvatske nacionalne manjine u Srbiji

17/10/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: kultura.gov.rs

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, u ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovala je svečanosti povodom obeležavanja Dana rođenja bana Josipa Jelačića u njegovoj rodnoj kući u Petrovaradinu, jednog od četiri praznika hrvatske zajednice u Srbiji, i tom prilikom istakla da je njegova kuća istinski simbol želje da se doprinese očuvanju tradicije i kulture hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.  

 

„Danas još jednom potvrđujemo ne samo našu čvrstu želju da čuvamo kulturno nasleđe, već i opredeljenje da gradimo bolje odnose i razumevanje između srpskog i hrvatskog naroda“, napomenula je ministarka kulture.

Gojković je ukazala na važnost uspostavljanja mostova saradnje i boljeg razumevanja u ime zajedničke budućnosti imajući u vidu da je reč o narodima koji vekovima dele isti životni i kulturni prostor uz uverenje da se samo dijalogom, čuvajući mir i stabilnost, može učvrstiti poverenje između dva naroda, pri čemu Hrvati u Srbiji, kao i Srbi u Hrvatskoj, imaju značajnu ulogu.

„Poštujući sopstveni identitet, Srbija istovremeno poštuje i pravo svih drugih naroda na njihov identitet i negovanje različitosti. Upravo vodeći se principom ravnopravnosti i jednakosti svih naših građana, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, Srbija je konkretnim potezima i koracima pokazala da želi i nastoji da rešava pitanja od važnosti za hrvatsku zajednicu“, naglasila je ministarka kulture i dodala da su pripadnici hrvatske manjine građani Srbije i imaju i uživaju sva prava u skladu sa zakonima naše zemlje.

Gojković je podsetila na činjenicu da su svi nivoi vlasti Republike Srbije podržali otkup i obnovu rodne kuće bana Josipa Jelačića, stare skoro tri veka, jedne od najlepših primera gradnje u baroknom stilu u Novom Sadu iz 18. veka, koja je nakon 75 godina vraćena hrvatskoj zajednici.

„Republika Srbija je na osnovu dogovora predsednika Aleksandra Vučića i tadašnje predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, obezbedila sredstva i pomogla otkup. Time je na najbolji način iskazana briga za očuvanje mesta od posebne važnosti za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji“, navela je ministarka kulture.

Gojković je podvukla da je Ministarstvo kulture i informisanja i ove godine pružilo značajnu podršku projektima i programima hrvatske nacionalne zajednice te da su sredstva opredeljena za ukupno 14 projekata kojima se unapređuju negovanje kulture i tradicije, savremeno stvaralaštvo i informisanje.

„Pomenula bih da je država pomogla u očuvanju hrvatskog odeljenja osnovne škole u Bačkom Bregu, proširenju mreže profila u školama na hrvatskom jeziku, osnivanju Lektorata na hrvatskom, obnovi Doma kulture u Tavankutu. Istovremeno, podržavamo nastavak projekta izgradnje Hrvatske kuće u Subotici, kao i osnivanje centra u kojem će se nalaziti više institucija i gde će se održavati kulturne manifestacije“, rekla je Gojković poručivši da će Republika Srbija nastaviti aktivnu saradnju sa Hrvatskim nacionalnim većem, kako po pitanju očuvanja kulturnog nasleđa, tako i rešavanja infrastrukturnih i drugih važnih pitanja, što predstavlja zajedničku obavezu u cilju očuvanja suživota i nastavka međusobnog poštovanja.