Upoznavanje građana sa pogodnostima digitalnog prostora

Upoznavanje građana sa pogodnostima digitalnog prostora

16/10/2021 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Užicu karavanu digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti ”Digitalna ekspedicija”, koji ovog vikenda boravi u tom gradu.

 

Užice je deveti od šesnaest gradova u kojima građani mogu da se, između ostalog, upoznaju sa tim kako da u elektronskoj komunikaciji s državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu i da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo.

Brnabić, na čiju je inicijativu i pokrenut pomenuti karavan, navela je podatak da je pre deset godina tek polovina stanovništva Srbije bila elektronski pismena, ali da se u toj oblasti dosta napredovalo.

Mnogo smo uradili u tehničkom delu da postanemo servis građana, ali smo shvatili da je, da bi to funkcionisalo, neophodno da upoznamo građane sa tim šta im se sve nudi i zato smo krenuli sa karavanom „Digitalna ekspedicija”, objasnila je ona.

 

Premijerka je rekla da je cilj ovih aktivnosti da se građani upoznaju sa elektronskim javnim uslugama dostupnim na portalu eUprave, principima elektronske trgovine, osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da su digitalne veštine značajne ne samo za svakodnevnu komunikaciju i lični razvoj građana, već i za razvoj digitalnog poslovanja i preduzetništva i ukupan ekonomski rast.

Ona je ukazala na to da je digitalno preduzetništvo baza digitalne ekonomije i da je neophodno da svako dobije šansu da iskoristi nove mogućnosti digitalnog doba.

Prema njenim rečima, od početka pandemije elektronska trgovina u Srbiji povećana je za 300 odsto, a to ne bi bilo moguće da telekomunikaciona infrastruktura nije bila izgrađena.

Matić je navela i da se ove godine završava projekat „Povezane škole“, kojim će svih 1.800 škola u zemlji imati izgrađenu lokalnu računarsku mrežu, najavivši pri tom i digitalizaciju u ruralnom području.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević naglasila je da građani sada imaju priliku da određene obaveze, koje su pre zahtevale mnogo više vremena i čekanja u redovima, obave u nekoliko klikova.

Ona je ukazala na to da će kroz ovaj projekat poseban akcenat biti stavljen na digitalno opismenjivanje starih, odnosno na obuke u gerontološkim centrima.

Prema njenim rečima, najstariji sugrađani su tokom pandemije pokazali odgovornost i za vreme izolacije prihvatili tehnološke inovacije za komunikaciju.

Opremili smo sve gerontološke centre adekvatnom tehnološkom opremom koja je omogućila onlajn komunikaciju korisnika domova sa najbližima, što je značajno poboljšalo kvalitet njihovog života, predočila je ministarka.

Sada, kako je istakla, pokrećemo program digitalne edukacije najstarijih građana i pilot-projekat će se sprovoditi u 20 gerontoloških centara, uz podršku UNDP.

 

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević istakla je značaj „Digitalne ekspedicije“ i uputila poziv svim stanovnicima tog grada da učestvuju u karavanu, a da se za dodatne informacije obrate lokalnoj samoupravi za pomoć.

Karavan će posetiti još sedam gradova, gde će građani takođe moći da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka.

Ovaj projekat se sprovodi uz podršku Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i eUpravu, i u partnerstvu sa programom „Nova pismenost“, koji realizuju USAID, „Propulsion“ i UNDP.