Uhapšeni članovi kriminalne grupe zbog više prevara

Uhapšeni članovi kriminalne grupe zbog više prevara

13/10/2021 Off By BERB

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i prevara u saizvršilaštvu.

U saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu uhapšeni su R. D. (1972), M. D. (1996) i K. J. (1978).

Sumnja se da su članovi ove organizovane kriminalne grupe, čiji je organizator R. D, od početka 2016. do novembra 2020. godine, obećavali srpskim državljanima da će im legalnim putem obezbediti uverenja o rumunskom državljanstvu, kao i originalne lične karte i putne isprave Rumunije, zahtevajući od njih da na ime navodnih troškova postupka predaju novac u iznosu od više hiljada evra.

Na ovaj način je ova organizovana kriminalna grupa, kojoj pripadaju i dvojica rumunskih državljana, pribavila protivpravnu imovinsku korist od 175.910 evra.

R. D. je 2019. godine registrovao Udruženje građana „Gvozdena vrata Poarta de fier” sa sedištem u Kučevu, posredstvom kojeg je zainteresovanim licima izdavao uverenja o navodnoj promociji rumunske kulture, a u iznajmljenom poslovnom prostoru održavao sastanke sa zainteresovanima za dobijanje rumunskog državljanstva.

Umesto obećanih originalnih dokumenata Rumunije, oštećena fizička lica su dobijala falsifikovana dokumenta ili ih uopšte nisu ni dobijali.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu kojom su obuhvaćena i dvojica rumunskih državljana, privedeni nadležnom tužilaštvu.

Policija nastavlja rad na ovom slučaju i poziva sve osobe koje su oštećene od strane ove organizovane kriminalne grupe da o tome obaveste policijske službenike SBPOK-a na broj telefona 011/2743-987, kako bi se utvrdio njihov ukupan broj.