Kosovska policija pucala na Srbe na severu Kosmeta

Kosovska policija pucala na Srbe na severu Kosmeta

13/10/2021 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da je više desetina Srba povređeno tokom upada specijalne kosovske policije na sever Kosmeta, i dodao da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić hitno uputio u Rašku, gde će u 15 časova imati sastanak sa Srbima iz pokrajine.

Petković je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je ovako dramatičnu situaciju uzrokovao premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

On je dodao da su se, jutros u 9.30 časova, albanski policajci iz južnog dela Kosovske Mitrovice, zajedno sa pripadnicima ROSU, koji su bili naoružani do zuba i opremljeni bojevom municijom, šokbombama, suzavcima, i u oklopnim vozilima, uputili na sever Kosmeta, tačnije u Kosovsku Mitrovicu i Zvečan.

Povređeno je više desetina ljudi, dok je teško povređen, odnosno upucan, Srećko Sofronijević, rođen 1985. godine, kome se lekari u hirurškoj sali u Kosovskoj Mitrovici bore za život, naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, ovo je već sedmi put da pripadnici ROSU upadaju na sever Kosova i Metohije i da se sukobljavaju sa golorukim srpskim narodom.

Povod za ovu akciju jeste navodno nekakvo krijumčarenje robe. Zapravo kada vidite da su cela Kosovska Mitrovica i Zvečan zasuti rafalima od strane ROSU, jasno vam je da je reč o nameri Albina Kurtija da proizvede sukobe mnogo širih razmera, ocenio je direktor Kancelarije.

Pokazujući slike zaplenjenih pakovanja sokova i čokoladica, on je upitao da li je to krijumčarenje robe zbog koje ROSU upada sa oklopnim vozilima na sever Kosova i Metohije i stvara gotovo jedno ratno stanje.

Pripadnici ROSU su, kako je objasnio, krenuli ka tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici, ali je hrabri goloruki srpski narod uspeo da odbrani taj deo Kosovske Mitrovice i da ih otera, nakon čega su se ti pripadnici onda povukli u bazu Belvedere u južnom delu Mitrovice.

Petković je dodao da su okupljeni u Zvečanu uspeli da, pod rafalima, oteraju ROSU iz centra tog mesta, gde su upadali u magacine, privatne kuće, apoteke.

Kada su se vratili u bazu Belvedere, kako je dodao, šest oklopnih vozila je ponovo krenulo na sever Kosova i Metohije.

I tu ih je naš narod ponovo sprečio, i to kod mesta Rudare, gde je bio veliki okršaj, tako što su jedinice ROSU napadale i bojevom municijom, naveo je direktor Kancelarije.

Kurti želi da izazove krizu i osvoji sever Kosmeta, rekao je Petković, pozvavši Kfor i međunarodnu zajednicu da reaguju i zaustave ludilo Albina Kurtija, jer, kako je rekao, ako Kfor nije sposoban da reaguje i zaštiti srpski narod, ima ko će to da učini.