Бесповратна средства за пројекте самозапошљавања жена

Бесповратна средства за пројекте самозапошљавања жена

12/10/2021 Off By BERB

Фото: МИНРЗС

 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, потпредседница Владе Републике Србије и председница владиног Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић и директор корпоративних комуникација „Моцарт ДОО“ Борјан Поповић уручили су данас уговоре о финансирању седам пројеката незапослених жена, са циљем њиховог економског оснаживања. 

 

 

Конкурс за доделу бесповратних средстава намењених самозапошљавању незапослених жена, за подршку започињању сопственог бизниса, расписан је половином јуна, у сарадњи Министарства, Координационог тела и компаније „Моцарт ДОО“, а на њему је изабрано 7 пројеката, на које ће бити расподељен фонд од 50.000 евра.

 

Честитајући добитницама средстава, министарка Кисић Тепавчевић истакла је да је циљ конкурса био подстицање жена да уђу у свет предузетништва и да је средства добило 7 јаких, храбрих, способних и амбициозних жена. Проф. др Кисић Тепавчевић је добитницама средстава пожелела успех у пословању и да врло брзо буду у прилици да запошљавају своје раднике.

 

Кисић Тепавчевић је навела да, на жалост, жене још увек имају неповољнији положај на тржишту рада у односу на мушкарце, да се та ситуација годинама поправља и да су жене показале да могу и више и боље од мушкараца.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је нагласила да се приликом одабира пројеката водило рачуна о многим параметрима, па су средства добиле жене старије од 50 година и млађе од 30 година, дугорочно незапослене жене, самохрана незапослена мајка, припадница Ромске националне мањине и особа са инвалидитетом.

Средствима ће бити финансирани пројекти узгоја жалфије, израда народних ношњи, израда украсних свећа, производња пива, пекарска производња, одржавање хигијене у пословним и стамбеним просторима, производња етикета за текстилну индустрију.

Јадранка Димитријевић из села Клек поред Зрењанина, која је добила 10.000 евра за  узгој, обраду, сушење и продају жалфије, захвалила се Министарству, Координационом телу и компанији „Моцарт ДОО“ на указаној прилици и изразила наду да ће и друге жене следити њен пример и охрабрити се да започну сопствени бизнис.