Развој ЕПС-а кључан за енергетску стабилност Србије

Развој ЕПС-а кључан за енергетску стабилност Србије

08/10/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је приликом посете Термоелектрани „Никола Тесла“ у Обреновцу, где је обишла радове на ревитализацији блока Б1 ТЕНТ, да је неопходно да ЕПС има боље планирање ремонта, ефикаснију реализацију пројеката и брже инвестирање. Она је уједно захвалила радницима који раде на ревитализацији и истакла да је Србија енергетски стабилна и да ће грађани имати довољно електричне, топлотне енергије и гаса.

 

 

„Питање развоја ЕПС-а је кључно за енергетску стабилност. Неопходно је да ЕПС има боље планирање ремонта, ефикаснију реализацију пројеката и брже инвестирање, јер претходних 30 година суштински нису изградили ниједан електроенергетски капацитет. То је питање развоја не само енергетике, већ целе привреде, па и комплетног друштва, а држава је ту да помогне, јер ЕПС свакако не може сам“, рекла је она.

Михајловићева је изјавила и да ће домаћинства у Србији имати довољно електричне, топлотне енергије и гаса.

„Ревитализација је јако важна за стабилност електроенергетског система у ситуацији када цео свет, а пре свега Европа, има проблема не само са високим ценама, него са стабилношћу система. Прва порука грађанкама и грађанима Србије јесте да има и да ће и у наредних месеци бити довољно електричне, топлотне енергије и гаса. Друга порука је за привреду и могућност да заједно дођемо до решења које неће угрозити никога, да дођемо до одрживих цена. Моја трећа порука је захвалност свим радницима, којих је овде више од 600, а који даноноћно раде. Сваки дан је битан и за Србију, за наш електроенергетски систем, за ЕПС, за привреду“, истакла је она.

Милорад Грчић, в. д. директора ЕПС-а, захвалио је потпредседници Владе и Министарству на подршци коју пружају овом јавном предузећу.

„Без подршке државе не бисмо могли да реализујемо овако велике пројекте. Надамо се да ће радови на ревитализацији бити готови и пре предвиђеног рока, а свакако је да ће се капацитети повећати за 20 одсто. Вредност радова је 90 милиона евра, а у највећем делу посла учествују српске компаније. Оно о чему такође водимо рачуна је и заштита животне средине“, рекао је Грчић.