Појачан интерес словачких инвеститора за тржиште Србије

Појачан интерес словачких инвеститора за тржиште Србије

08/10/2021 Off By BERB

Фото: Зоран Вујасиновић

 

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић разговарао је данас са потпредседником Владе и министром привреде Словачке Републике Рихардом Суликом о унапређењу економских односа, а посебна тема било је одржавање Мешовите комисије за економску сарадњу две земље.

 

 

 

Саговорници су се сложили да ће предстојеће заседање Мешовите комисије које је планирано да се одржи почетком новембра 2021. године у Братислави, а којом са српске стране копредседава министарка привреде Анђелка Атанасковић, бити снажан подстрек у правцу јачања привредне сарадње Србије и Словачке.

Такође, паралелно са одржавањем заседања Мешовите комисије договорено је и одржавање Пословног форума са учешћем привредника из обе земље који ће имати прилику да договоре конкретне пројекте са одговарајућим партнерима.

Стевановић је истакао да је економска сарадња између Србије и Словачке првенствено базирана на робној размени чији је обим повећан последњих година.

„Као један од начина за повећање робне размене видимо и диверзификацију извоза, за шта постоји доста простора“, рекао је Стевановић.

На састанку су дефинисане и области у којима постоји потенцијал за сарадњу као што су енергетика, дигитализација, иновације, саобраћај, аутомобилска индустрија, пољопривреда и прехрамбена индустрија и заштита животне средине.

Сулик је истакао да Словачка  даје висок приоритет предстојећем заседању Мешовите комисије имајући у виду појачан интерес за позиционирање словачких инвеститора на тржишту РС, нарочито у области обновљивих извора енергије (ОИЕ).