Непостојања услова за одржавање 65. Међународног београдског сајма књига

Непостојања услова за одржавање 65. Међународног београдског сајма књига

07/10/2021 Off By BERB

Фото: sajam.rs

 

Саопштење Одбора Сајма књига

 

Одбор Сајма књига на седници одржаној 7. октобра о.г. констатовао је заједнички став удружења издавача око непостојања услова за одржавање и успешну релизацију 65. Међународног београдског сајма књига.

 

Истовремено, Одбор Сајма књига наводи да су оснивач, управа Београдског сајма и Одбор Београдског сајма књига учинили све да се, зарад континуитета и значаја Сајма књига на културној мапи Србије и Региона, Сајам књига одржи. С тим у вези Одбор наводи да је у јуну предложио одржавање Сајма књига у септембру, исправно предвиђајући могуће препреке за одржавање сајма у октобарском термину. Тај предлог, иако првобитно прихваћен од стране издавача је промењен, и Сајам је на њихов захтев враћен у октобарски термин.

 

Град Београд, управа Сајма и Одбор Сајма књига су били спремни да се Сајам књига одржи и у постојећим епидемијским условима – уз посету вакцинисаних и са негативним тестом и обезбеди бесплатан улаз за оне који би прву вакцину примили током Сајма књига, као вид подршке имунизацији и успеху манифестације и да дотира 50% трошка излагачког простора.

 

Одбор разуме став издавача, али са колегијалне стране сматра да излазак у јавност било које групације и прејудицирање одлуке Одбора Београдског сајма књига не доприноси манифестацији.

 

Ово напомињемо, јер ћемо свакако, када се створе услови прихватљиви за све, организовати Сајам књига.