Стабилно снабдевање гасом у Србији, обезбеђене и довољне залихе

Стабилно снабдевање гасом у Србији, обезбеђене и довољне залихе

01/10/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Скок цена гаса у Европи неће утицати на стабилност снабдевања овим енергентом у Србији. Тржиште гаса у Србији је у овом тренутку стабилно и снабдевено довољним количинама, рекао је Раша Којчић, помоћник министарке рударства и енергетике задужен за нафту и гас.

 

„Тржиште гаса у Републици Србији је стабилно, обезбеђене су довољне количине овог енергента и у подземном складишту Банатски двор. У току су преговори „Србијагаса“ и руског партнера „Гаспром“ о новом, дугорочном уговору којим ће се обезбедити стабилно снабдевање природним гасом и у наредном периоду“, изјавио је Којчић.

 

Он је рекао да је на скок цена на европском тржишту утицало неколико фактора, између осталог и чињеница да је зима дуго трајала, да је било кварова на гасоводима којима се овај енергент допрема из Русије у западну Европу, због чега су складишта гаса у европским државама била готово празна, али да се то неће одразити на стабилност снабдевања у Србији.

„Постпандемијска криза је довела до раста цена гаса на европском и светском тржишту, као и проблеми са испоруком из Русије ка европским земљама. Осим тога, на раст цена ће утицати и повећана потражња Кине, која жели да обезбеди додатне количине гаса за своју привреду“, рекао је Којчић.