Унапређење сарадње са Кином у области културе и уметности

Унапређење сарадње са Кином у области културе и уметности

30/09/2021 Off By BERB

Фото: kultura.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић и амбасадорка НР Кине Чен Бо потписале су данас Програм сарадње у области културе и уметности између Министарства културе и информисања Републике Србије и Министарства културе и туризма НР Кине за период 2021 – 2024. године.

 

 

Гојковић је оценила да је ово изузетно важан споразум који унапређује сарадњу двеју земаља у области културе и који омогућава размену и сарадњу установа културе из свих области, како позоришта, галерија, музеја, архива, археолошких истраживања, као и Београдске филхармоније чија је турнеја била предвиђена у овој години.

„Надам да ће овај велики сан нашег бившег министра културе и директора Филхармоније Ивана Тасовца, а о којем је са мном разговарао, бити остварен у 2022. години, као и сви други облици сарадње и размене посета и културних садржаја који су предвиђени овим програмом“, рекла је министарка културе и информисања.

Гојковић се захвалила НР Кини и амбасадорки Чен Бо на доследној подршци Републици Србији по актуелним питањима и дешавањима на територији наше јужне покрајине, а посебно на подршци поводом питања и покушаја учлањења ткз. „Републике Косово“ у међународне организације, као што је Унеско.

Гојковић је изразила посебно задовољство што су Република Србија и НР Кина, без обзира на савремене изазове са којима се суочавамо, пре свега када је у питању Ковид, успели да одржимо сарадњу у области културе, путем онлајн формата, али да нам то омогућава да несметано наставимо сарадњу у будућности. „Убеђени смо да ћемо победити ову страшну пандемију којој је култура очигледно једна од највећих жртава, после губитка људских живота“, подвукла је Гојковић.

Министарка културе и информисања је истакла да је у току припрема још једног важног споразума у области културе, а то је споразум између Владе Републике Србије и Владе НР Кине о спречавању крађе, тајних ископавања и незаконитог увоза и извоза културних добара.

 

Гојковић и Чен Бо су, на билатералном састанку, разговарале и о предстојећем догађају који ће се одржати у онлине формату током новембра месеца, чији је домаћин Србија, а који се односи на културну сарадњу Кине и централно-источних европских земаља са темом „Будућност коју живимо“.

Гојковић је овом приликом позвала министра културе НР Кине да посети Србију. Министарка културе и информисања и амбасадорка су поздравиле будуће активности Културног центра Кине у Београду и Културног центра Србије у Пекингу.

„Културна размена представља важну област нашег свеобухватног стратешког партнерства. А последњих година наша сарадња у области културе постигла је веома конкретне, богате резултате. Грађани наше две земље имају велико интересовање за културу друге земље“, истакла је амбасадорка Чен Бо и оценила да сарадња у области културе између Србије и Кине има велики потенцијал у будућности, а да данашње потписивање Програма сигурно доприноси јачању сарадње двеју земаља.