Одржан састанак Радне групе за безбедност и заштиту новинара

Одржан састанак Радне групе за безбедност и заштиту новинара

30/09/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са члановима Радне групе за безбедност и заштиту новинара.

 

 

На редовном месечном састанку, заменик републичког јавног тужиоца Бранко Стаменковић упознао је са актуелним предметима које јавна тужилаштва воде у вези са кривичним делима која су извршена на штету безбедности новинара.

 

За случај новинара портала Нова С Марка Видојковића, Стаменковић је подсетио да је још 23. августа послата замолница аустријским органима, преко Министарства правде, за спровођење истражних радњи и да се још увек чека одговор аустријске стране. Имајући у виду важност предмета договорено је да се поново ургира код аустријске стране да достави информације које су тражене.

 

У случају новинара Видојковића, припадници МУП – Одељења за сузбијање високотехнолошког криминала, по захтеву Посебног тужилаштва за борбу против високотехнолошког криминала Вишег јавног тужилаштва у Београду, хитно су реаговали и извршили провере Инстаграм профила са којег су Видојковићу упућене претње. Тада је утврђено да је овом профилу приступано са ИП адресе која припада телекомуникационим оператерима из Аустрије и да број телефона на који је профил регистрован такође припада аустријском оператеру мобилне телефоније. Тада је РЈТ, у сарадњи са аустријским надлежним органима, идентификовало М.Н. као осумњичену. Стаменковић је обавестио да је за осумњиченом М.Н., која живи у Бечу, Р. Аустрија, у међувремену расписана потрага.

 

 

Стаменковић је такође обавестио да је Републичко јавно тужилаштво одмах узело у рад предмет који се односи на нове претње упућене новинару Видојковићу и његовом колеги, водитељу емисије „Добар, лош, зао“ Ненаду Кулачину. Тужилаштво је одмах поступило по пријави коју је за ова два новинара поднео НУНС, за претње које су упућене преко друштвених мрежа.

 

Важна новина је такође и у случају напада на новинара Дашка Милиновића из Новог Сада: трећи окривљени, Немања Ковачевић, који је био у бекству, предао се. Након следећег главног претреса  очекује се да буде познато више информација о овом предмету.

 

У случају новинара Милана Јовановића из Гроцке, Радна група је обавештена да Апелациони суд још увек није донео одлуку по жалби троје првостепено осуђених, док је поступак против четвртог у току.

 

Веран Матић обавестио је присутне о раду СОС телефона у претходном месецу. Матић је такође истакао да ће средином октобра учествовати на међународној конференцији о безбедности новинара у Тирани, на којој ће представити искуства и механизме које Србија користи у циљу унапређења свеукупне безбедности представника медија. Истакнуто је да је СОС телефон јединствен механизам који је наша земља увела, и да је то један од резултата рада управо Радне групе за безбедност и заштиту новинара.

 

Председница Владе Ана Брнабић захвалила је партнерима из амбасаде Краљевине Норвешке који су обезбедили средства за наставак рада и функционисања СОС телефона у наредних годину дана.

 

Члан Радне групе из Министарства правде Јован Ћосић обавестио је о предлогу измена и допуна Кривичног законика које је ово министарство израдило, а на основу анализе професора Зорана Стојановића. У разговору је наглашено да су планиране измене Кривичног законика суштински важне како би се на системски начин заштитила слобода јавног изражавања и слобода медија. Према предлогу, измене и допуне предлажу се код три постојећа кривична дела, и то принуде, угрожавања сигурности и спречавања штампања и растурања штампаних ствари и емитовања програма. Предложене измене и допуне Кривичног законика такође су један од резултата досадашњег рада РГ за безбедност и заштиту новинара и сарадње и подршке ОЕБС.

 

Премијерка Брнабић предложила је да, пре него што предлог буде упућен на јавну расправу, ОЕБС што хитније организује састанак са представницима свих медијских и новинарских удружења и организацијама цивилног друштва, како би се упознали са предложеним решењима и како би и тај процес био транспарентан и инклузиван. Брнабић је захвалила партнерима из ОЕБС на подршци коју пружају у овом процесу.

 

Дејан Стојановић из Министарства културе и информисања информисао је о активностима у вези са имплементацијом Медијске стратегије као и о раду Радне групе која припрема измене и допуне Закона о јавном информисању и медијима.

 

Речено је да ће наредни састанак Радне групе за безбедност и заштиту новинара бити одржан 28. или 29. октобра.