Усвојен закључак о усвајању Националне процене ризика од прања новца

Усвојен закључак о усвајању Националне процене ризика од прања новца

30/09/2021 Off By BERB

Фото: FoNet

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о потврђивању Меморандума о разумевању о војној сарадњи између Владе Републике Србије коју представља Министарство одбране и Владе Арапске Републике Египат коју представља Министарство одбране, а чији је циљ успостављање правног оквира који би омогућио сарадњу у области војно-техничке, војно-економске и војно-научне сарадње, војног образовања и обуке, као и војне медицине. Меморандум ће бити спровођен кроз радне састанке, конференције, симпозијуме и семинаре и размену искустава и консултација у областима од заједничког интереса.

 

На седници је усвојен закључак о усвајању Националне процене ризика од прања новца и националне процене ризика од финансирања тероризма, процене ризика од прања новца и финансирања тероризма у сектору дигиталне имовине и процене ризика од финансирања ширења оружја за масовно уништење. Циљ процена ризика је да се дође до закључака који сектори и поступања у систему једне државе носе потенцијално виши ризик, како би се на њих адекватно одговорило. У изради процена ризика коришћена је  методологија Светске банке, Савета Европе и РУСИ института за одбрамбене и безбедносне студије, као и сопствена  методологија заснована на професионалним искуствима у раду на проценама ризика из претходних година. У проценама ризика учествовало је више од хиљаду учесника из јавног и приватног сектора.

 

Влада Србије донела је Уредбу о издавању доплатне поштанске марке „Изградња спомен-храма Светог Саве“ која ће бити штампана од 11. октобра до 11. децембра 2021. године у тиражу од укупно 7.600.000 комада и у вредности од 10 динара.

 

На основу одлуке владе, зграда Месне заједнице Бачки Јарак у Бачком Јарку проглашена је за споменик културе. Грађевина подигнута 1904. године, осим архитектонских вредности, представља и једно од ретких сведочанстава о мултикултуралној историји Бачког Јарка и некадашњем животу немачке етничке заједнице на простору Војводине.