Selaković čestitao 200-godišnjicu nezavisnosti zemljama Centralne Amerike

Selaković čestitao 200-godišnjicu nezavisnosti zemljama Centralne Amerike

29/09/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković prisustvovao je danas svečanoj sednici Odbora za spoljne poslove Kongresa Gvatemale, povodom 200-godišnjice nezavisnosti država regiona Centralne Amerike.

Obraćajući se prisutnim poslanicima i predstavnicima diplomatskog kora u  Gvatemali, šef srpske diplomatije je, u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade i građana Srbije, čestitao centralnoameričkim državama ovaj značajan jubilej.

Uprkos velikoj geografskoj udaljenosti naših nacija, ponosan sam što sam sa vama kako bih predstavio Srbiju kao zemlju koja deli vrednosti sa zemljama Centralne Amerike. Naše nacije su slobodoljubive, delimo iste vrednosti, i ponosni smo na naše prijateljstvo sa centralnoameričkim zemljama, rekao je Selaković.

Srbija je, prema njegovim rečima, opredeljena za jačanje saradnje sa svim zemljama ovog dela sveta i u okvirima regionalnih organizacija, istakavši zahvalnost naše zemlje zbog statusa posmatrača u Sistemu centralnoameričke integracije (SICA).

Govoreći o značaju regionalnog organizovanja, Selaković je istakao privrženost Srbije takvom povezivanju, predstavivši inicijativu „Otvoreni Balkan“.

Srbija je, kako je istakao šef srpske diplomatije, predvodnik u regionalnim inicijativama na Zapadnom Balkanu i Jugoistočnoj Evropi, što potvrđuje i inicijativom „Otvoreni Balkan“ koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a podržali su je do sada premijeri Severne Makedonije i Albanije.

Kako je objasnio Selaković, ta inicijativa je zasnovana na slobodi protoka ljudi, robe, kapitala i usluga, a jedna od njenih najvažnijih vrednosti jeste solidarnost.

Na putu smo da uspostavimo zajedničku organizaciju koja će pomagati svakoj od zemalja u slučaju prirodnih katastrofa. Naša solidarnost je dokazana i u vreme pandemije kovida, rekao je Selaković, dodavši da je Srbija ono što je uspela da stvori reformama upotrebila kako bi podržala prijateljske zemlje u regionu i širom sveta, doniravši do sada 1,1 miliona doza vakcina.

Treba da znate da postoji jedna evropska zemlja koji deli vaše vrednosti i koja se bori za humaniji, pravedniji i solidarniji svet. Živelo naše prijateljstvo i nezavisnost i sloboda bratskih zemalja Centralne Amerike, poručio je Selaković.

Svečanoj sednici prisustvovali su ambasadori svih centralnoameričkih i mnogih južnoameričkih država, a šef srpske diplomatije sastao se prethodno i sa predsednikom Kongresa Gvatemale Alanom Estuardom Rodrigesom.